Autor Wątek: Strzelectwo Dynamiczne w Klubie  (Przeczytany 9499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Eljas

Strzelectwo Dynamiczne w Klubie
« dnia: 22 Sierpnia 2023, 10:09:01 »
Darku, nie chcę zabierać Ci dużo czasu więc zamiast wydzwaniać napiszę tutaj.
Sam mówisz że jako prezes widzisz potrzebę wprowadzenia zmian. Jako strzelec dynamiczny (myślę że nie jedyny) mam prośbę o udostępnienie członkom klubu (nie tylko mi, lub indywidualnym osobom) wyposażenia strzelnicy umożliwiającego trening.
Paragraf 8 statutu klubu brzmi:
"Celem KS GARDA jest działalność sportowa, rekreacyjna i popularyzatorska w zakresie strzelectwa i jego historii,
polegająca na wszelkich formach aktywności fizycznej, które przez uczestnictwo doraźne lub zorganizowane wpływają na wypracowanie lub poprawienie kondycji fizycznej i psychicznej, rozwój stosunków społecznych lub osiągnięcie wyników sportowych na wszelkich poziomach oraz stowarzyszanie osób zajmujących się kolekcjonerstwem broni."

Nie wiem jak można rozwijać się i poprawiać swoje wyniki sportowe bez treningu. Nie da się dobrze strzelać do kiwaka czy rzutek bez praktyki o czym sam dobrze wiesz. Najlepszym miejscem do treningu jest przecież nasz klub, dlatego proszę Cię, jako prezesa, o wstawienie do składziku w wieży kiwaka IPSC (są już tam dostępne blaszki i popery i nikt ich nie rozkradł lub poniszczył).
Rozumiem że dbasz o mienie klubu (i bardzo dobrze :), ale przecież ten sprzęt jest dla nas wszystkich, po to aby z niego korzystać.

Darek65

• Administrator
Odp: Strzelectwo Dynamiczne w Klubie
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpnia 2023, 10:50:28 »
Oczywiście masz rację.
Klub organizuje treningi m. in. rzutkowe. Polega to na tym, że powstała sekcja rzutkowa. Osoby zainteresowane umawiają się na trening, zgłaszają jego termin i wyznaczony instruktor ma dostęp do sprzętu. Jeżeli jesteś zainteresowany strzelaniem do kiwaka, załóż sekcję dynamiczną i prowadź treningi z użyciem kiwaka. Nie widzę tu żadnego problemu żeby udostępnić sprzęt klubowy.
Nie ma jednak opcji na to żeby kiwak był w ogólnodostępnym miejscu, ponieważ nikt nie weźmie za niego odpowiedzialności jeżeli zginie lub zostanie uszkodzony.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2023, 10:56:02 wysłana przez Darek65 »
Ktoś kto robi więcej od Ciebie nie będzie Cię krytykował, najwięcej krytykuje ten który nie robi nic.

mruty

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2023, 12:44:16 »
Z tym że są popery w wieży i nikt ich nie ukradł ani nie zniszczył się nie zgodzę. Kumpel wrzucił tam blachy, dość grube, żeby kto chce mógł z nich skorzystać, a i on nie musi ich targać za każdym razem i zostały podziurawione. Sam dla zabawy i treningu postrzelał bym do kiwaka czy np choinki (nie wiem czy to prawidłowa nazwa), ale obawiam się że nie wszyscy to uszanują.

LemonMaster

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpnia 2023, 15:11:21 »
W tej sytuacji to jedyną na ten moment opcją byłaby osoba, która wydaje i przyjmuje sprzęt ale to raczej mało realne. Musiałaby być tam codziennie przez cały dzień. Też miałbym spore obiekcje dając nieograniczony dostęp do poperów i blach. Są ludzie, którzy nie szanują swojego sprzętu, a "cudzego" to jeszcze bardziej. Dlatego opcja zaproponowana przez Darka wydaje się na ten moment najsensowniejsza.

Eljas

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpnia 2023, 08:41:14 »
Bardzo lubię dynamikę, jeżdżę na zawody w całej Polsce i chciałbym dalej się rozwijać w tej dziedzinie sportu.
Darku, proponujesz założenie tzw. "sekcji strzelectwa dynamicznego" cokolwiek to oznacza. Jeżeli w ten sposób dostanę klucz do kontenera ze sprzętem i będę mógł trenować to oczywiście się zgadzam. Gdzie mam przyjechać? Co podpisać? Da się to zrobić mailem?

Darek65

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpnia 2023, 11:32:16 »
OK. Czyli zakładamy sekcję dynamiczną i rozumiem, że zgadzasz się ją prowadzić?
Dostaniesz oczywiście na czas treningu dostęp do wszystkiego, co będzie niezbędne do prowadzenia treningu.
Ktoś kto robi więcej od Ciebie nie będzie Cię krytykował, najwięcej krytykuje ten który nie robi nic.

tkendi

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpnia 2023, 15:06:49 »
Hej.
Jestem za powstaniem sekcji dynamicznej.
Mam nadzieję, że treningi będą ogólnodostępne, tak jak w sekcji rzutkowej, za którą jestem odpowiedzialny.
Eljas szacunek za zaangażowanie, bo z autopsji wiem, że sporo przy tym roboty.
Mam nadzieję, że dla klubowiczów bez własnej broni tez się znajdzie miejsce, bo zaplecze jest.

mruty

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Sierpnia 2023, 22:07:33 »
Bardzo lubię dynamikę, jeżdżę na zawody w całej Polsce i chciałbym dalej się rozwijać w tej dziedzinie sportu.
Darku, proponujesz założenie tzw. "sekcji strzelectwa dynamicznego" cokolwiek to oznacza. Jeżeli w ten sposób dostanę klucz do kontenera ze sprzętem i będę mógł trenować to oczywiście się zgadzam. Gdzie mam przyjechać? Co podpisać? Da się to zrobić mailem?
Proszę tylko pamiętać że taka funkcja zobowiązuje i nie powoduje że ma się sprzęt tylko do własnego użytku. Łatwo jest podjąć się czegoś a później okaże się że nie ma czasu albo chęci. Mamy w klubie mistrza Polski, kilka razy rozmawialiśmy i nie narzekał na brak sprzętu do ćwiczeń bo do tego wiele nie trzeba.

Eljas

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sierpnia 2023, 08:22:51 »
Nie mam pojęcia ile przy tym roboty, ale ja się pracy nie boję. Jedyne czego nie cierpię to zapierdalać bez sensu. Jak będę widział sens to będę z chęcią pracował cokolwiek by to nie było.
Mamy duży klub, piękną strzelnicę i po prostu chciałbym żeby strzelectwo dynamiczne też się u nas rozwijało i ludzie nie musieli wydawać pierdyliardów dolarów na własne popery, blaszki, kiwaki itp. w celu treningu. Po to jest klub żeby nas wszystkich wspierał. Klub to tak naprawdę my sami i tylko od nas zależy jak będziemy to robić.
Darku, zakładaj sekcję i bierzmy się do roboty. :)

Eljas

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Sierpnia 2023, 19:50:47 »
Darku, nie odzywasz się.
Jako że masz większe doświadczenie proszę o pomoc, bo sam tej sekcji nie założę.

Darek65

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Sierpnia 2023, 19:52:54 »
Przygotuj program szkolenia, datę (odpowiednio wcześniej musisz ją podac żeby ludzie się mogli zarejestrować), i uprawnienia do szkolenia.
Otwoerzę rejestrację, jeżeli będzie minimum 10 chętnych rozpoczynamy treningi.

Eljas

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Września 2023, 08:48:29 »
Cześć. Jestem już po mistrzostwach polski. Poszło całkiem nieźle i wyraźnie lepiej niż w zeszłym roku, więc widać że warto trenować, w związku z tym trzeba wrócić do tematu.
Przykre w tym wszystkim jest to, że żeby dostać możliwość treningu z celami ruchomymi w innym klubie wystarczyło zadzwonić i poprosić. Dostałem SMS-em kod do kłódki, wziąłem i przygotowałem to co było mi potrzebne, potrenowałem, spakowałem wszystko z powrotem, zamknąłem i wróciłem szczęśliwy na piwko do domu i nikt mi nie patrzył na ręce czy czegoś nie ukradłem i nie zepsułem bo jesteśmy dorosłymi ludźmi którym dano pozwolenie na broń. Niestety w naszym klubie, żeby dostać pozwolenie na użycie kawałka ruchomego metalu który został zakupiony, dla nas, za pieniądze z naszych składek, trzeba wypełnić papierki, mieć kwity instruktorskie i zebrać ileś tam osób, pomimo iż jest to sport indywidualny.
No ale to ty jesteś prezesem, więc zobaczmy jak twoja wizja treningu w klubie się sprawdzi.
Oto konspekt

Piotr Eljasik
08.09.2023r.

KONSPEKT TRENINGOWY
GRUPA SZKOLENIOWA: Chętni członkowie KS Garda
ZADANIE TRENINGOWE: Poprawa umiejętości ostrzeliwania papierowych celów ruchomych IPSC typu Kiwak na czas
REALIZACJA TRENINGU: Na sygnał timera dobycie broni ostrzelanie celu metalowego aktywującego Kiwak i ostrzelanie dubletem ruchomego celu papierowego (tarcza IPSC) - 20 powtórzeń

Termin treningu: czwartek 14.09.2023 godz. 12:00

P.S. Uważam że grupa 10 osób to zdecydowanie za dużo na tego typu trening, no ale to twoja decyzja.

Eljas

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Września 2023, 08:52:22 »
P.S. 2 Nie wiem jak wstawić tu zdjęcie więc fotkę mojej legitymacji instruktorskiej wysyłam ci na maila.

tkendi

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Września 2023, 13:31:23 »
Trening ogólnodostępny w środku tygodnia w południe to chyba jakieś nieporozumienie

Eljas

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Września 2023, 18:49:28 »
Każdy ma prawo do swojej opinii. Ja mam inną.