Kolega zapomniaĹ, Ĺźe jeszcze trzeba doliczyÄ VAT w wysokoĹci 22%. ....
Drogi Januszu.
LiczyĹem Ĺźe po rozmowie telefonicznej porozmawiamy w OstrĂłdzie, ale wyszĹo jak wyszĹo.
Rozumiem twoje argumenty i sÄ
one normalne dla biznesmena, niemniej na obecnym etapie pragnÄ liczyÄ siÄ z kaĹźdym groszem, gdyĹź wydatek 300 czy 500 stanowi dla mnie znaczÄ
cÄ
róşnicÄ, tym bardziej Ĺźe swoje dalsze zaangaĹźowanie w zakup sprzÄtu do treningĂłw uzaleĹźniam od otrzymania pozwolenia na broĹ. Dlatego siÄgnÄ
Ĺem do oferty internetowej gdyĹź pozwala ona zaoszczÄdziÄ mi parÄ groszy, ktĂłre mogÄ wydaÄ na inny przedmiot, na przykĹad kupiÄ później 2 dodatkowe magazynki czy amunicjÄ.
Jestem "patriotÄ
" ale do pewnego stopnia, tzn. nie ĹpiÄ na materacu peĹnym $ czy € a skoro mam moĹźliwoĹÄ kupienia przedmiotu o ponad 40% taniej to napewno skorzystam z tej oferty. KupiĹem okoĹo 10-15 przedmiotĂłw na e-bay'u w stanach ( w tym elektronika, aparat foto, syntezatory) ani ani razu nie doliczono mi cĹa ani innych dodatkĂłw poza opĹat zwiÄ
zanych z kurierem.
WracajÄ
c do importu z krajĂłw pozawspĂłlnotowych, to o ile pamiÄtam kupujÄ
c cokolwiek w Polsce na trasie do stanĂłw (alkohol, gadgety, elektronika) jesteĹmy zwolnieni z podatkĂłw wszelakich, akcyz i innych pierdĂłĹ, zakĹadam wiÄc Ĺźe dziaĹa to w dwie strony. Z Norwegii przywiozĹem ostatnio w podrÄcznym bagaĹźu (zadeklarowany) komplet DVD do auta i przeszedĹem kontrolÄ celnÄ
na wejĹciu. OpĹat Ĺźadnych nie poniosĹem.
...koszt przesyĹki reszta bez komentarza
i wĹaĹnie ta reszta mnie przeraĹźa na polskim rynku czyli marĹźa. I dotyczy to nie tylko speedtimerĂłw ale wszelkich przedmiotĂłw codziennego uĹźytku na ktĂłrych nakĹadana jest marĹźa w dwu lub trzycyfrowym procencie. SÄ
to praktyki monopolistyczne ktĂłre prÄdzej czy później zostanÄ
zdĹawione, bo w koĹcu znajdzie siÄ ktoĹ, kto zadowoli siÄ mniejszym zarobkiem i sprawÄ
waĹźniejszÄ
bÄdzie konkurencyjnoĹÄ na tzw. wolnym rynku.
PrzykĹad : Film DVD wyprodukowany na rynek polski z dĹşwiÄkiem DTS kosztuje Ĺrednio od 80 do 120 zĹotych ( w miarÄ ĹwieĹźy film ), gdzie marĹźa sprzedajÄ
cych waha siÄ od 50 do 200% (film u producenta bez praw do wypoĹźyczania kosztuje okoĹo 15-30 zĹotych ). Na allegro ten film po premierze moĹźesz juĹź kupiÄ po 30 - 50 zĹotych i jest to cena koherentna do oczekiwaĹ ( vat, marĹźa itd ), a w salonach Empiku ten sam film kosztuje juĹź koĹo 100zĹ. Ten sam film w wersji na inny region (Australia - jak ktoĹ ma odtwarzacz ze zdjÄtÄ
blokadÄ
stref to nie odczuje róşnicy ) kosztuje od 9 do 19 dolarĂłw + 6 dolcĂłw przesyĹka ( zaleĹźnie od iloĹci dyskĂłw, wydania i bonusĂłw ).
Puenta : Jedni idÄ
do empika, drudzy - na allegro, trzeci - kupujÄ
w Australii. KaĹźdy z nas ma wybĂłr i korzysta z tej opcji, ktĂłra wydaje siÄ byÄ dla niego najbardziej atrakcyjna :wink:
pozdrowienia