OdĹwieĹźÄ trochÄ temat:) JakiĹ miesiÄ
c temu zakupiĹem sobie tego MAKAROVA 442 nowego ze sklepu

MiaĹem jego na strzelnicy kilka razy i strzelaĹem z amunicji róşnych dat (cena za sztukÄ pestki 1zĹ ). Praktycznie róşnicy nie byĹo . A teraz coĹ o broni... KupiĹem nowy w pudeĹeczku kartonowym i z zapasowym magazynkiem . Data produkcji broni 2007 rok . Pistolet caĹkiem niezle leĹźy w rÄku , a to zaleta szerszego chwytu przystosowanego na magazynki 12 nabojowe(moĹźna braÄ udziaĹ juĹź w dynamicznych strzelaniach). Wykonanie caĹoĹci broni wprost idealne !!! ByĹem w szoku Ĺźe rosyjska broĹ jest wykonana z takÄ
doskonaĹoĹciÄ
. W porĂłwnaniu do naszego polskiego P83 to wyglÄ
da duĹźo lepiej . Gabaryty porĂłwnywalne , i kabura od P83 pasuje do tego modelu MAKAROVA 442 .StrzelaĹem na dystansie 15 metrĂłw , i powiem Ĺźe trzeba duĹźo ale to duĹźo treningĂłw Ĺźeby opanowaÄ ten pistolecik i w miarÄ celnie strzelaÄ .MaĹy i dosyÄ lekki super leĹźy w rÄku . Ale jak pociÄ
gnie siÄ za spust , to przyznam siÄ , Ĺźe kopniÄcie ma , jak i podrzut broni dosyÄ duĹźy . To zapewne wada tego modelu , bo jest lekki i ma krĂłtkÄ
lufÄ . CiÄĹźko jest trafiÄ w Ĺrodek tarczy z 15 metrĂłw , a juĹź nie mĂłwiÄ na 25 metrĂłw bo to juĹź jest trudne(wina malutkich przyrzÄ
dĂłw celowniczych) . To z mojego TOKAREVA z 44 roku z 50 metrĂłw trafiam w cel o wymiarach 30 na 30 centymetrĂłw ( stalowy krÄ
Ĺźek ). MAKAROVA kupiĹem ze wzglÄdu na wyglÄ
d i chyba historiÄ oraz przystÄpnÄ
cenÄ za nowy egzemplarz (bo chciaĹem mieÄ nowy)

Nie miaĹem Ĺźadnego zaciÄcia ani teĹź niewypaĹu , nawet przy bardzo starej amunicji z magazynĂłw wojskowych. A cena? 940zĹ , za nowiutki , pachnÄ
cy , bez Ĺźadnej kropeczki rdzy , z piÄknie wykonanym napisem BAJKAĹ 442 na boku zamka

Historia i niezawodnoĹÄ tej broni przekonaĹa mnie , Ĺźe warto kupiÄ i mieÄ w kolekcji taki model jak jest MAKAROV 442 .Ostatnio na strzelnicy kolega strzelajÄ
cy z broni CZ 75 shadow 9mm , miaĹ sporo zaciÄÄ podczas strzelania (tak wiem Ĺźe to moĹźe wina amunicji albo coĹ tam innego

) ale to juĹź nie jest dopuszczalne !BroĹ w tym momencie zawiodĹa ! BroĹ za prawie 3000zĹ ! Gdzie z amunicji z 79 roku , wystrzelaĹem okoĹo 100sztuk i nie miaĹem Ĺźadnego problemu z pistoletem jak i teĹź z amunicjÄ
(a byĹa w takim sobie stanie , utleniajÄ
ca siÄ Ĺuska oraz nalot rdzy na czubkach pocisku). To co opisaĹem to moje spostrzeĹźenia , i chciaĹbym troszeczkÄ przybliĹźyÄ ten model dla ludzi ktĂłrzy nie majÄ
za duĹźo kasy na zakup pistoletu i zastanawiajÄ
siÄ nad zakupem czegoĹ na poczÄ
tek . Ja wybraĹem MAKAROV , chociaĹź mogĹem doĹoĹźyÄ ze 400zĹ i kupiÄ uĹźywanÄ
CZ75 . Tak wiÄc proszÄ o wyrozumiaĹoĹÄ

KaĹźdy ma jakiĹ fetysz HEHE

Pozdrawiam!