Autor Wątek: P83 czy Makarov ?  (Przeczytany 12187 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarcinW

P83 czy Makarov ?
« dnia: 22 Sierpnia 2015, 21:18:18 »
Witam wszystkich. Zamierzam kupić pierwszy pistolet 9mm . I zastanawiam się nad zakupem p83 albo Makarov , ponieważ do 1000zł można nabyć nowy egzemplarz :) Tylko powiedzcie mi jakie zalety i wady są tych pistoletów ,oczywiście z praktyki strzeleckiej a nie z opowieści ...Pozdrawiam!

Darek65

• Administrator
Odp: P83 czy Makarov ?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpnia 2015, 22:26:03 »
Pisząc Makarov masz na myśli Bajkał 442 ?
Ktoś kto robi więcej od Ciebie nie będzie Cię krytykował, najwięcej krytykuje ten który nie robi nic.

MarcinW

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2015, 22:35:36 »
Dokładnie tak , ale czy to nie jest wersja sportowa? Bo teraz nawet nie wiem jaka jest różnica między nimi?

Darek65

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpnia 2015, 22:37:41 »
Różnica między "Makarovami" polega m.in. na tym, że niektóre mają regulowane przyrządy.
Jeżeli jesteś z Gardy możemy się umówić na strzelnicy i wezmę oba pistolety żebyś mógł sobie "pomacać" i dokonać wyboru.
Ktoś kto robi więcej od Ciebie nie będzie Cię krytykował, najwięcej krytykuje ten który nie robi nic.

MarcinW

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpnia 2015, 22:39:26 »
Zresztą to nie ma znaczenia , chcę poznać opinię kogoś kto strzelał z takiej broni .

Darek65

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sierpnia 2015, 22:41:03 »
zdecydowanie lepiej strzela się z P-83, jest też bardziej ergonomiczny
w Bajkale zapada się spust :(

MarcinW

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sierpnia 2015, 22:45:53 »
Jestem nowym członkiem klubu i jeszcze nie zdążyłem do was zawitać.. Mam nadzieję Ĺźe dam radę przyjechać  to wtedy się odezwę i poproszę o przywiezienie tych modeli na strzelnicę ... Ĺťebym bliĹźej mieszkał to jutro bym był na zawodach ale niestety nie mogę :(

Darek65

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Sierpnia 2015, 22:46:53 »
Żebym bliżej mieszkał to jutro bym był na zawodach ale niestety nie mogę :(
zawody są za tydzień :)

MarcinW

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpnia 2015, 22:54:47 »
p83 też mi odpowiada , a nawet fajnie leży w ręku ..Makarova nie miałem jeszcze okazji trzymać tak więc jak przyjadę to oglądnę i podejmę decyzję :)

MarcinW

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpnia 2015, 22:55:29 »
Faktycznie hehe  , tydzień mi uciekł hehe

andrzejw1963

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Października 2015, 18:33:13 »
do 1000 zł moĹźna kupić naprawdę porządny pistolet w kalibrze 9 mm Para.Nie bĂłj się kolego tzw.traumy przy zakupie uĹźywanego pistoletu.My strzelcy sportowi(chyba wszyscy) dbamy o swoje klamki bardziej jak o swoje samochody.Cena ammo w kalibrze 9X18 Makarow i 9X19 Luger takĹźe róşni się cenowo.A i zapewne kiedyś będziesz chciał przyjacielu  wystartować w zawodach organizowanych wg.zasad IPSC,i co wtedy??? Twierdzę,Ĺźe i Makarow i P 83 "reprezentują" poziom wykonania z lat 70-tych. Miałem jednego i drugiego.Złego słowa nie powiem o tych pistoletach.Ale pamiętaj,Ĺźe technologia wykonania broni  się zmieniła,ceny amunicji do niej i tzw.PREFERENCJE uĹźytkownika takĹźe:) Kup sobie klamkę  9 Para.Mniej stresu przy uĹźytkowaniu jej,a i kilka złociszy zostanie w portfelu przy zakupie ammo:)

pozdrówka Andrzej z elbląga

MarcinW

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Listopada 2015, 12:14:45 »
Masz rację , bo za 1300zł juĹź cz75 moĹźna kupić  . JeĹźeli chodzi o zawody to do końca nie wiem czy i mogę startować nie posiadając patentu strzeleckiego , tylko z pozwoleniem kolekcjonerskim ?

fnmilo

• Sędziowie
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Listopada 2015, 17:34:13 »
ależ oczywiście możesz startować , zawody są chyba jednym z lepszych sposobów na naukę .
jak czegoś nie wiesz, zawsze się pytaj sędziego wytłumaczy .
zaczynam :) przygodę

MarcinW

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Grudnia 2015, 20:25:17 »
Odświeżę trochę temat:) Jakiś miesiąc temu zakupiłem sobie tego MAKAROVA 442 nowego ze sklepu :) Miałem jego na strzelnicy kilka razy i strzelałem z  amunicji róşnych dat (cena za sztukę pestki 1zł ). Praktycznie róşnicy nie było . A teraz coś o broni... Kupiłem nowy w pudełeczku kartonowym i z zapasowym magazynkiem . Data produkcji broni 2007 rok . Pistolet całkiem niezle leĹźy w ręku , a to zaleta szerszego chwytu przystosowanego na magazynki 12 nabojowe(moĹźna brać udział juĹź w dynamicznych strzelaniach). Wykonanie całości broni wprost idealne !!! Byłem w szoku Ĺźe rosyjska broń jest wykonana z taką doskonałością . W porĂłwnaniu do naszego polskiego P83 to wygląda duĹźo lepiej  . Gabaryty porĂłwnywalne , i kabura od P83 pasuje do tego modelu MAKAROVA 442 .Strzelałem na dystansie 15 metrĂłw , i powiem Ĺźe trzeba duĹźo ale to duĹźo treningĂłw Ĺźeby opanować ten pistolecik i w miarę celnie strzelać .Mały i dosyć lekki super leĹźy w ręku . Ale jak pociągnie się za spust , to przyznam się , Ĺźe kopnięcie ma , jak i podrzut broni dosyć duĹźy . To zapewne wada tego modelu , bo jest lekki i ma krĂłtką lufę . Ciężko jest trafić w środek tarczy z 15 metrĂłw , a juĹź nie mĂłwię na 25 metrĂłw bo to juĹź jest trudne(wina malutkich przyrządĂłw celowniczych) . To z mojego TOKAREVA z 44 roku z 50 metrĂłw trafiam w cel o wymiarach 30 na 30 centymetrĂłw ( stalowy krążek ). MAKAROVA kupiłem  ze względu na wygląd i chyba historię oraz przystępną cenę za nowy egzemplarz (bo chciałem mieć nowy):) Nie miałem Ĺźadnego zacięcia ani teĹź niewypału , nawet przy bardzo starej amunicji z magazynĂłw wojskowych. A cena? 940zł , za nowiutki , pachnący , bez Ĺźadnej kropeczki rdzy , z pięknie wykonanym napisem BAJKAŁ 442 na boku zamka :) Historia i niezawodność tej broni przekonała mnie , Ĺźe warto kupić i mieć w kolekcji taki model jak jest MAKAROV 442 .Ostatnio na strzelnicy kolega strzelający z broni CZ 75 shadow 9mm , miał sporo zacięć podczas strzelania (tak wiem Ĺźe to moĹźe wina amunicji albo coś tam innego ;)) ale to juĹź nie jest dopuszczalne !Broń w tym momencie zawiodła ! Broń za prawie 3000zł ! Gdzie  z amunicji z 79 roku , wystrzelałem około 100sztuk i nie miałem Ĺźadnego problemu z pistoletem jak i teĹź z amunicją (a była w takim sobie stanie , utleniająca się łuska oraz nalot rdzy na czubkach pocisku). To co opisałem to moje spostrzeĹźenia , i chciałbym troszeczkę przybliĹźyć ten model dla ludzi ktĂłrzy nie mają za duĹźo kasy na zakup pistoletu i zastanawiają się nad zakupem czegoś na początek . Ja wybrałem MAKAROV , chociaĹź mogłem dołoĹźyć ze 400zł i kupić uĹźywaną CZ75 . Tak więc proszę o wyrozumiałość ;) KaĹźdy ma jakiś fetysz HEHE ;) Pozdrawiam!

Darek65

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Grudnia 2015, 00:29:04 »
nalot rdzy na czubkach pocisku).

z czego są te pociski?
ze stali?