Autor Wątek: P83 czy Makarov ?  (Przeczytany 12167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarcinW

Odp: P83 czy Makarov ?
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Grudnia 2015, 21:51:42 »
Nie wiem dokładnie ale są z różnych roczników 76rok , 78, 85, 96 i są w różnym stanie , kupuję w kartonowych małych kartonikach po 16 sztuk w jednym. Łuski są koloru miedzianego z ciemnozieloną farbą przy kryzie (możliwe że były łuski całe zielone ale farba się utleniła ?)Możliwe też że były przechowywane w kiepskich warunkach i dlatego są w różnym stanie , a niektóre pociski jak i łuski mają pory ... a czemu ?nie mam pojęcia . Czytałem kiedyś że pociski do makarowa były korozyjne i dlatego też lufy od środka są czarne a raczej ciemne , tak jakby były pokryte jakimś teflonem czy co ?

FranekDolas

« Odpowiedź #16 dnia: 21 Grudnia 2015, 23:09:16 »
Cóż... Winszuję!
A teraz zejdźmy na ziemię. Zostało toto wymyślone nie do strzelania do tarczy ale do samoobrony ew. tzw. "wymuszania posłuszeństwa". Kopie w łapę jak wściekły koń bo działa na zasadzie odrzutu zamka swobodnego, skuteczne zastosowanie było pomyślane zapewne na 10 max 15m więc nie ma co się spinać i liczyć na godną rywalizację z nowszymi konstrukcjami do naboju 9x19 zwłaszcza w rękach doświadczonych konkurentów.

P.s. Cena jaką podałeś, że zapłaciłeś to rozbój. Wiem bo mam nowego w pudełeczku z "papiurami" itd. i zapłaciłem mniej niż połowę tej kwoty.

Darek65

• Administrator
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Grudnia 2015, 23:24:03 »
cena za amunicję ktĂłra juĹź koroduje teĹź jest z kosmosu  ;D
Ktoś kto robi więcej od Ciebie nie będzie Cię krytykował, najwięcej krytykuje ten który nie robi nic.

andrzejw1963

« Odpowiedź #18 dnia: 22 Grudnia 2015, 17:32:21 »
Gratulacje.Zrealizowałeś zamiar swój i marzenia.Trochę mnie dziwi "ta celność" Twojego Makarowa,bo z mojego(a raczej mojego brata) egzemplarza ,to raczej trudno było "wyjść" poza pierścień 9 w tarczy 23P. Faktem natomiast jest "bojowa"wysokość przyrządów celowniczych,czyli dość marna. Natomiast informuję Cię kolego,że z każdym opróżniany przez Ciebie magazynkiem naboi,każdym wystrzelonym pociskiem i każdym napięciem kurka w Twoim Makarowie,będzie w nim występowała przypadłość dotykająca większość tych pistoletów.To wiotczenie sprężyny spustu! W pewnym momencie,wogóle nie oddasz strzału! Oby Cię to nigdy nie spotkało,czego Ci życzę na Święta Bożego Narodzenia:)

PS.Nie martw się tą wiadomością.Na Allegro widziałem takie sprężyny.

MarcinW

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Grudnia 2015, 17:12:00 »
Wiem Ĺźe tanio nie zapłaciłem za pistolet  i za amunicję teĹź . Czasami chęć posiadania czegoś jest silniejsza od nas i nie wiem ile by to nie kosztowało to i tak to kupimy hehe ;) Z tym strzelaniem to prawda , i Ĺźe nie ma co wymagać od tego pistoletu , no ale czuć Ĺźe mamy broń w ręku przynajmniej ;) I mam nadzieję Ĺźe szybko się nie popsuje :) Wesołych Świąt wszystkim Ĺźyczę !