Autor Wątek: Rodzinne pikniki strzeleckie  (Przeczytany 3344 razy)

ano

Rodzinne pikniki strzeleckie
« dnia: 11 Listopada 2024, 19:34:35 »
Odbyte ostatnimi czasy rozmowy ze strzelcami z różnych części Polski zainspirowały mnie do wysunięcia pomysłu organizacji 2-3 razy w roku klubowych rodzinnych pikników strzeleckich. Impreza taka polegałaby na organizacji wewnątrzklubowych zawodów strzeleckich w których startowały by 3 osobowe rodzinne drużyny złożone z klubowicza i członków jego rodziny. Warunkiem byłby udział w nich przedstawicieli co najmniej 2 pokoleń, w tym co najmniej jednej osoby niepełnoletniej. Strzelanie z psp i ksp, a oprócz tego zajęcia towarzyszące jak pokazy obsługi broni, pierwsza pomoc itp. Oczywiście wszystko poza kalendarzem PZSS, bo w takiej imprezie nie chodzi o zdobywanie osobostartów, a propagowanie strzelectwa wśród młodzieży. Tyle na początek. Szczegóły dopracuję gdy pomysł spotka się z zainteresowaniem.

mruty

Odp: Rodzinne pikniki strzeleckie
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopada 2024, 07:10:00 »
Super pomysł ????

Darek65

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopada 2024, 12:47:27 »
Bardzo dobry pomysł, masz zielone światło.
Ktoś kto robi więcej od Ciebie nie będzie Cię krytykował, najwięcej krytykuje ten który nie robi nic.

ano

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopada 2024, 13:25:25 »
Dziękuję Panie Prezesie  :)
Koleżanki i koledzy. Chciałbym prosić o informację, kto by był zainteresowany uczestnictwem w takiej imprezie i jaki termin by najbardziej odpowiadał. W niektórych okresach jest dość "ciasno" w kalendarzu, więc warto by było juz teraz wstępnie zaklepać z 2 terminy - chyba najlepiej późna wiosną i pod koniec lata.

mruty

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2024, 19:48:23 »
Późną wiosną to już jest dzień dziecka więc może w lato jakiś termin.

ano

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopada 2024, 08:22:21 »
Dlatego tez przede wszystkim chciałbym się zorientowac jakie jest zainteresowanie taka imprezą. Ilu klubowiczów chciałoby sie rodzinnie pobawić na strzelnicy i w jakim terminie. Wydaje mi się że 10 druzyn to minimum, by w ogóle był sens rezerwowac termin i brac sie za organizację. Nie chciałbym by sie to skończyło jak w przypadku wrześniowych zawodów historycznych.

Łokieć.45

• Za dużo zjebów za mało naboi...
    • Strzelcy Północy
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudnia 2024, 21:08:10 »
jak termin mi przypasuje to masz 2 prowadzacych, sedziow 3 klasy
Założyciel grupy : Strzelcy Północy

ano

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudnia 2024, 06:50:02 »
Dzięki. Problemem może być znalezienie terminu. Zgonie z kalendarzem na rok 2025: maj i czerwiec sa dość mocno zapchane. W wakacje zapewne nie będzie dość chętnych. Może we wrześniu uda sie znależć jakiś termin. Wszystk jednak zalezy od zainteresowania. Juzjakis czas temu pisałem, że moim zdaniem jest zbyt dużo zawodów, przez co w niektórych miesiącach nie ma szans by sie wepchnąć na strzlenice w weekend. I nic sięnie zmienia. Kaendarz na przyszły rok to kopia tegorocznego.

Łokieć.45

• Za dużo zjebów za mało naboi...
    • Strzelcy Północy
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Grudnia 2024, 23:32:31 »
cywile bez pozwolenia to raczej takich wrażeń szukają w wakacje (wolne, dzieci w domu itd)
Później rok szkolny i odzew mniejszy
Założyciel grupy : Strzelcy Północy

ano

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudnia 2024, 09:53:13 »
Z założenia piknik ma być dla klubowiczów (z rodzinami), a wiec osób mających pozwolenie i potrafiących się bronią posługiwać. I mających broń, bo z uzywaniem broni klubowej wiąże się uzycie amunicji, a więc cały proces rejestrcji na imprezę i opłat z tym związanych. A tego chciałbym uniknąć. To ma byc takie spotkanie towarzyskie klubowiczów z elementami rywalizacji. Dla osób z poza klubu i bez broni jest impreza na dzień dziecka.

ano

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Kwietnia 2025, 06:55:14 »
Chciałbym odświezyc temat. Na początku zaznaczam, że impreza byłaby przeznaczona dla członków klubu którzy posiadają własna broń. Pozwoli to na uniknięcie kłopotu jakim jest pobieranie broni klubowej z magazynu. Każdy posiadacz broni zapewne zna jej obsługe więc mógłby swojej rodzinie druzynie przeprowadzić krótki instruktaż. Najmłodsi by strzelali z pneumatyków - tu raczej nie bedzie problemu z przywiezieniem kilku sztuk które by były do dyspozycji wszystkich. Co do formy samego pikniku to będzie ona zależała od ilości chętnych, ich wieku oraz terminu.
Zapraszam zainteresowanych do kontaku.

mruty

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Kwietnia 2025, 09:26:25 »
Moja 6 letnia córka z powodzeniem radzi sobie z bezpiecznym strzelaniem z karabinu 22lr, więc myślę że pneumatyki nie są potrzebne. Kto takiego nie posiada mogę swój udostępnić.

ano

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Kwietnia 2025, 06:46:23 »
Każdy rodzic najlepiej zna swoje dziecko i wie czy sobie poradzi. Ostateczna forma będzie zależna od przekroju wiekowego chętnych. Ma to być przede wszystkim zabawa z nutą rywalizacji. I oczywiście pokokazanie, ze broń to nie jest coś tak demonicznego jak to media mówią i piszą.

ano

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Maja 2025, 13:41:57 »
Jeśli ktoś jest zainteresowany takim sptkaniem-strzelaniem w gronie rodzinnym to chciałbym zaproponowac 20 lub 21 czerwca. Wiem, że to długi weekend ale w chwili obecnej to chyba jedyny wolny termin. Zainteresowanych proszę o odpowiedź, z zaznaczeniem który ewentualnie dzień oraz czy przed czy po południu. Sam program zaproponuje dopiero jak bedzie wiadomo ilu jest chętnych i niej więcej w jakim wieku. Nie chciałbym rezerwowac osi i blokowac do niej dostępu innm gdyby nie było chętnych

mruty

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Maja 2025, 05:23:58 »
Pomimo że to długi weekend część klubowiczów na pewno pracuje, np ja, więc sobota będzie lepszym terminem.
Ja chętny.