Autor Wątek: 20.02.2022 - Kaczory - 169. zawody Klubu Strzeleckiego GARDA  (Przeczytany 3305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Darek65

• Administrator
20.02.2022 - Kaczory - 169. zawody Klubu Strzeleckiego GARDA
« dnia: 16 Stycznia 2022, 20:07:30 »
20.02.2022 - Kaczory
169. zawody Klubu Strzeleckiego GARDA
Zawody wpisane do kalendarza W-MZSS

Regulamin

1. Cel zawodów: celem zawodów jest:
- wyłonienie najlepszych strzelców spośród biorących udział w zawodach
- propagowanie sportów strzeleckich
- integracja członków klubu oraz zawodników biorących udział w zawodach
- utrwalanie właściwych, bezpiecznych zachowań

2. Organizator zawodów: organizatorem zawodów jest Klub Strzelecki GARDA z siedzibą przy ulicy Jana III Sobieskiego 9 w Ostródzie. Osobą do kontaktowania się w sprawie zawodów jest kol. Janusz Kopański tel. 506 121 820, e-mail: prezes@ksgarda.com

3. Termin i miejsce zawodów: zawody odbywają się na strzelnicy dnia 20.02.2022 od godz. 10:00
3.1 strzelnica KS GARDA na Kaczorach k. Ostródy. Dojazd z drogi Ostróda-Gdańsk (E7), zjazd za Ostródą w prawo na Dobre Miasto, druga droga w las oznakowana kieruje na strzelnicę
3.2 strzelnica COLT Wyszków, Wyszków, ul. Serocka 24. (tylko konkurencja "c")

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania zawodów z przyczyn obiektywnych. Informacja o ewentualnym odwołaniu publikowana będzie na stronie klubowej www.ksgarda.pl.

Zawodnicy uczestniczący w zawodach winni mieć wydrukowane karty startowe oraz posiadać potwierdzenie przelewu za uczestnictwo w zawodach za wybrane konkurencje.

4. Program zawodów
- rozpoczęcie zawodów - 8:45
- omówienie zasad bezpieczeństwa na strzelnicy w trakcie trwania zawodów - 8:50
- rozpoczęcie TRAPa - 9:00
- rozpoczęcie konkurencji strzeleckich - 10:00
Planowane jest rozegranie 4 konkurencji strzeleckich.

a) Psp-20 - Biatlonki
Pistolet lub rewolwer sportowy w kalibrze 22LR z mechanicznymi przyrządami celowniczymi.
Oddajemy 20 strzałów (4 serie po 5 strzałów) stojąc do biatlonek znajdujących się w odległości ok. 20 m. w czasie 300 sek.
W przypadku identycznej ilości trafień decydują trafienia w ostatniej serii.
Wygrywa ten zawodnik, który odda więcej celnych strzałów.
klub zapewnia broń i amunicję, ale można również strzelać z własnej broni i amunicji

b) Trap-25
1. Każdy uczestnik zawodów strzela do 25 rzutków.
2. Rzutek uważa się za trafiony, jeżeli po oddaniu jednego strzału, odstrzelony zostaje widoczny kawałek.
3. Kolejność miejsc uczestników zawodów ustala się na podstawie ilości uzyskanych punktów (każdy rozbity rzutek - 1 punkt).
4. W przypadku równej ilości punktów o kolejności decyduje lepszy wynik w ostatniej serii.
a. Należy porównać wyniki ostatniej serii strzelań do 25 rzutków. Zwycięzcą jest zawodnik z najwyższym wynikiem w tej serii.
b. W przypadku, gdy remis nie został rozstrzygnięty, należy porównać serię przedostatnią i jeśli nadal nie ma rozstrzygnięcia, serię poprzedzającą przedostatnią, itd.;
c. Jeśli wyniki są wciąż równe, remisy muszą być rozstrzygnięte przez odliczanie od tyłu rzutek po rzutku, począwszy od ostatniego rzutka w ostatniej serii (a jeśli to konieczne, nawet przedostatniej serii, itd.) do momentu znalezienia zera (0).
Zawodnik z największą liczbą trafień w kolejności przed znalezieniem pierwszego zera (0) otrzyma wyższą pozycję.
d. Jeżeli wynik we wszystkich seriach będą identyczne sędzia zarządza dogrywkę.
5. Dla skrócenia czasu dogrywki strzelanie prowadzimy do pierwszego straconego punktu.
6. Uczestnicy mogą używać każdej sprawnej broni śrutowej
a. zaleca się stosować broń w kalibrach 12, 16, 20.
b. zaleca się stosować amunicję o grubości śrutu 71/2 do 9
6. W przypadku niezarepetowania broni automatycznej, przestawienia selektora zabezpieczenia broni, zawodnik ma prawo do powtórzenia rzutka ale tylko raz w ciągu jednej serii.
klub zapewnia broń i amunicję oraz pas z kaburą i ładownicami, ale można również strzelać z własnej broni i amunicji

c) Ksp-10 Karabin sportowy
Strzelanie z karabinu bocznego zapłonu z mechanicznymi przyrządami celowniczymi - postawa stojąca,
3 strzały próbne + 10 strzałów ocenianych (po 5 do tarczy) w czasie 10 minut.
Maksymalnie do uzyskania 100 pkt, odległość 25 m, tarcza TS-1
klub zapewnia broń i amunicję, ale można strzelać z własnej broni i amunicji

5. Członkowie klubu nie posiadający własnej broni będą mieli możliwość skorzystania z broni oraz amunicji klubowej po wybraniu właściwej opcji w trakcie rejestracji.
Konkurencje rozgrywane będą równolegle na wszystkich stanowiskach, w zależności od obecności zawodników. Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany rozgrywanych konkurencji. Obowiązują ochronniki słuchu i okulary ochronne oraz wskaźnik bezpieczeństwa do komory nabojowej w jaskrawym kolorze.

6. Uczestnictwo w zawodach
W zawodach mogą brać udział seniorzy i juniorzy:
- członkowie Klubu Strzeleckiego GARDA
- zawodnicy posiadający licencję Polskiego Związku Strzelectwa Sportowego
- osoby posiadające broń do celów sportowych
- sympatycy sportów strzeleckich

7. Każdy uczestnik rejestrując się potwierdza znajomość i akceptuje niniejszy regulamin oraz wyraża zgodę na publikację wizerunku w materiałach promujących KS GARDA i wyraża zgodę na publikację danych w komunikacie z niniejszych zawodów w postaci: nazwiska, imienia i przynależności klubowej. 
7.1 Zawodnik nieposiadający wydrukowanej na kartach startowych nazwy klubu lub "Gość"oraz innych niezbędnych danych nie będzie ujęty w rezultatach z zawodów, a uczestnictwo potraktowane zostanie jako strzelanie rekreacyjne.
7.2 Osobostarty niezbędne do przedłużenia licencji na rok kolejny uzyskają zawodnicy posiadający aktualną licencję zawodniczą.

8. Odpłatność za zawody
Tabela odpłatności za uczestnictwo oraz poszczególne konkurencje znajdują się na stronie https://rejestracja.ksgarda.org
8.1 Osoby które się zarejestrują i nie opłacą startowego oraz nie odwołają najpóźniej 3 dni przed terminem zawodów swojego udziału będą musieli ponieść opłatę startową. Wycofanie się z zawodów po rejestracji należy kierować na ds@ksgarda.com

9. Klasyfikacja Na zawodach będzie przeprowadzona klasyfikacja indywidualna w poszczególnych konkurencjach. O zajętym miejscu będzie decydowała suma zdobytych punktów w ocenianych seriach każdej z konkurencji. W przypadku tej samej liczby punktów zgodnie z Regulaminem PZSS najpierw liczy się większa ilość dziesiątek wewnętrznych, następnie większa liczba punktów w seriach, zaczynając od serii końcowej i na końcu porównanie wyników kolejnych strzałów od ostatniego.

10. Nagrody Za zajęcie pierwszych 3 miejsc w poszczególnych konkurencjach będą przyznawane dyplomy.

11. Zgłoszenia: Zgłoszenia tylko i wyłącznie online przez stronę www.rejestracja.ksgarda.org (zostaje ograniczona ilość zawodników do 70)

12. Protesty będą przyjmowane do 15 minut od ogłoszenia wyników po zakończonej konkurencji.

13. Zagrożenie COVID 19
Z uwagi na panującą sytuację epidemiologiczną, zawodnicy są zobowiązani do bezwzględnego przestrzegania nakazów, zakazów i wytycznych ustalonych przez Radę Ministrów w odpowiednich aktach prawnych.
W szczególności informujemy że:
a) na stanowisku strzeleckim mogą być obecne jedynie osoby funkcyjne i zawodnik wywołany przez sędziego,
b) obowiązuje zasada zachowania dystansu społecznego,
a) obowiązuje dezynfekcja rąk osób wchodzących na teren strzelnicy i wychodzących z obiektu,
a) należy korzystać jedynie ze swojego sprzętu i wyposażenia,
b) środki ochronne zawodnicy organizują we własnym zakresie.

14. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych
14.1 Administratorem danych osobowych jest Klub Strzelecki GARDA, 14-100 Ostróda, ul. Czarnieckiefo 21/34.
14.2 Dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO - w celu realizacji obowiązku prawnego nałożonego na administratora danych osobowych ? prowadzenie książki rejestru pobytu na strzelnicy, rejestracja online, przetwarzane dane: imię i nazwisko, numer pozwolenia na broń lub adres, email, PESEL.
14.3 Dane osobowe będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO - zgody, która może zostać odwołana w dowolnym czasie. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
14.4 Dane: imię, nazwisko, przynależność do klubu strzeleckiego ? przetwarzane będą w celu organizacji zawodów ? prowadzenie klasyfikacji.
14.5 Dane: wizerunek ? przetwarzane będą w celu popularyzacji strzelectwa sportowego.
14.6 Dane osobowe ? klasyfikacja i zdjęcia zostaną opublikowane na stronie internetowej administratora oraz mogą być wykorzystane do celów promocyjnych.
14.7 Dane będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji celów, po czym zostaną zniszczone.
14.8 Osobie, której dane osobowe dotyczą przysługuje prawo do żądania od administratora danych osobowych dostępu do swoich danych osobowych, sprostowania, ograniczenia przetwarzania, a w przypadku przetwarzania na podstawie zgody usunięcia.
14.9 Osobie, której dane osobowe dotyczą przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych - w Warszawie, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
14.10 Przystępując do zawodów uczestnicy wyrażają zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez administratora w ramach organizacji zawodów sportowych i popularyzacji strzelectwa sportowego.
14.11 Podanie danych jest dobrowolne, lecz ich niepodanie może skutkować niedopuszczeniem
do udziału w zawodach

15. Oświadczenie startującego.
Niniejszym każdy biorący udział w zawodach oświadcza, iż zapoznał się i zobowiązuje się do stosowania postanowień poniższych dokumentów oraz powszechnie obowiązujących aktów prawnych:
- obowiązujących przepisów prawa dotyczących obostrzeń związanych z pandemią COVID-19,
- obowiązujących przepisów prawa oraz zasad bezpieczeństwa podczas posługiwania się bronią,
- regulaminu strzelnicy,
- regulaminu zawodów
- że stan zdrowia nie budzi obaw, co do uczestnictwa w zawodach strzeleckich z broni palnej.

16. Interpretacja niniejszego regulaminu należy do Sędziego Głównego zawodów.

Uwaga! Rejestracja online możliwa będzie tylko od 1.02.2022 do 17.02.2022, godz. 23:59 lub do wyczerpania wolnej ilości miejsc startowych.
Płatność za zawody tylko przez "Przelewy24"

« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2022, 22:02:58 wysłana przez Darek65 »
Ktoś kto robi więcej od Ciebie nie będzie Cię krytykował, najwięcej krytykuje ten który nie robi nic.

SPB

Odp: 20.02.2022 - Kaczory - 169. zawody Klubu Strzeleckiego GARDA
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2022, 07:40:40 »
Po rejestracji na zawody link "pobierz kartę" odsyła na płatność przelew 24 lub karta. Za każdym razem wprowadza się nowe zmiany. OK. Ale czy jest jakaś możliwość poinformować nas o tych zmianach? Zapłaciłem za zawody jeżcie w ubiegłem roku, a na moim koncie blokada z powodu braku płatności. Czy władze klubu nie mogą raz na miesiąc uporządkować wpływy na konto?
Za dobrych starczych czasów była możliwość opłaty na zawodach gotówką, a może by tak powrócić się do tego co dobrze działało? Za rządów Prezesa Cieśli było dwa razy więcej członków kluby, była możliwość rejestracji na zawody w dzień zawodów i płatność gotówką. Wprowadziliśmy zmiany, a czy jesteśmy pewny że to dobre zmiany, przecież ilość członków klubu z roku na rok zmniejsza się, czy nie jest to wystarczająca ocena działania naszego klubu, czy poczekamy dopóki klub nie rozwali się? Jeszcze mamy możliwość powrotu starego szanowanego klubu GARDA.

Darek65

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2022, 21:55:38 »
Za dobrych starczych czasów była możliwość opłaty na zawodach gotówką, a może by tak powrócić się do tego co dobrze działało?

Nie widze problemów, możemy wrócic do opłat za zawody gotówką.

« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2022, 22:12:37 wysłana przez Darek65 »
Ktoś kto robi więcej od Ciebie nie będzie Cię krytykował, najwięcej krytykuje ten który nie robi nic.

compare

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2022, 21:57:54 »
Trzeba płacić przez "Przelewy24" i nie ma problemu, sprawdzone  :)

SPB

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2022, 06:16:03 »
Super zdjęcia. I co najważniejsze, zwróć uwagę jaki spokojny uśmiechnięty chłopaki. rejestracja online to bardzo dobra nowość, ale po co rezygnować z tego co było dobre? Dla mnie może być i online i 24 godziny i gotówka na zawodach. Każdyj będzie miał możliwość wyboru, w końcu to wolny kraj, a nie narzucenie swojego zdania wszystkim.
Podkreślam, to tylko moje zdanie i kto chce może na to zwrócić uwagę, a kto nie chce może to olać, a ja dostosuje się do zdania większości członków klubu, a nie do zdania jednej osoby która w prywatnej rozmowie mówi jedno, a na forum na odwrót. Trzeba mieć coś żeby wypowiedzieć swoje zdanie, a widocznie nie wszyscy to mają. Prezes Cieśla miał to coś.

olekba

• Sędziowie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lutego 2022, 12:28:59 »
SPB, są dwa warianty klubu:

- klub komercyjny: płacisz - wymagasz. To czy wymarudzisz coś u dostawców usługi - to nie wiadomo. Wiem natomiast, że niektóre kluby komercyjne i tak wymagają... czynu społecznego - ale to inna spraw

- klub stowarzyszenie (mówię o rzeczywistym stowarzyszeniu pasjonatów, a nie przyjętej dla wygody formy opodatkowania). Tu ludzie w zasadzie nie zarabiają, dzieląc się swoją pasją z innymi - i to jest priorytetem. I w takim układzie każdy powinien przykładać się do roboty dla dobra klubu, a przynajmniej nie przeszkadzać tym, którzy to robią.

Przelewy online (przelew 24 jest ułatwieniem) oznaczają, że unika się wielu problemów z zarządzaniem gotówką, w tym osobowych (ktoś musi zanieść forsę do banku, przygotować raporty kasowe, generalnie dużo papierów), księgowych (obsługa gotówki ekstra kosztuje) i prawnych, w tym odpowiedzialności karnej. Do tego wszystkiego jest to PRZEJŻYSTE i pozwala (np. komisji rewizyjnej czy walnemu zgromadzeniu) zapanować nad tym i wyłapać ewentualne przekręty.

Działam w kilku stowarzyszeniach i wszystkie przeszły w całości z gotówki na przelewy. To jest jedyne rozsądne wyjście.

Jeżeli zadeklarujesz się, że będziesz na każdych zawodach obsługiwał wpłaty gotówkowe, sporządzisz przed i po odpowiednie listy, raporty kasowe, po zawodach udasz się do banku i wpłacisz, oraz że wprowadzisz te wszystkie dane do systemów komputerowych w klubie oraz że weźmiesz za to odpowiedzialność pod rygorem przepisów karno-skarbowych - to myślę że z chęcią Twoją pomoc klub przyjmie.

SPB

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2022, 06:12:55 »
Jak dobrze potrafimy wszystko wytłumaczyć co i z jakiej zasadnej przyczyny ktoś cos nie robi. Szkoda ze Prezes Cieśla tego nie potrafił robić tylko stworzył ten klub pasjonatów i robił wszystko dla jego dobra. Zgodził się ktoś zarządzać klubem, a zapomniał że za tym idą i obowiązki? Nikt nikogo do niczego nie zmuszał.

olekba

• Sędziowie
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2022, 08:35:41 »
SPB: jestem spoza zarządu, nigdy się do stanowisk nie pchałem, a pracę dla klubu robię już za 3go prezesa. Nikt nie zmusza mnie do tej pracy, tak samo jak nikt nie zmusza mnie do bycia członkiem klubu. To jest STOWARZYSZENIE. Wybieramy zarząd do zarządzania, co nie znaczy że ci ludzie mają robić wszystko w klubie. To nie jest firma, której płacimy za usługę. Chcesz płacić kupę forsy - nie ma sprawy, klubów komercyjnych jest pełno. Idź tam i wymagaj. Chcesz być w stowarzyszeniu: szanuj pracę innych członków którzy biorą na siebie odpowiedzialność i wspieraj ich, dawaj swoje dla dobra klubu. Jak nie chcesz - przynajmniej nie jątrz.

Zaproponowałeś powrót do gotówki: Darek pokazał Ci jak to wyglądało w praktyce, ja wytłumaczyłem Ci dlaczego to nie jest dobre wyjście z różnych powodów. Jeżeli się z tym nie zgadzasz - możesz wziąć się za robotę i zająć się tym tematem. Nie chcesz - przestań wciskać kit o "obowiązkach" i "zmuszaniu".

SPB

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2022, 08:28:43 »
Olekba. Pana zdanie ja zrozumiałem. Na forum Każdy ma prawo wypowiedzi swojego zdanie, rzeczywiście jeżeli zachce. Posłuchamy innych członków klubu i dostosujmy się do większości. Jak większość zadecyduje tak i będzie, takie zasady stowarzyszenia.

Michał P.

• _
  • *
  • Elbląg
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2022, 12:10:27 »
Wprowadzenie płatności bezgotówkowych było odpowiedzią na żale członków stowarzyszenia o domniemane malwersacje finansowe pieniędzy z wpłat gotówkowych i brak kontroli nad nimi.
Ale problem jest jeszcze natury organizacyjnej. Co zrobić, jak nagle na zawody przyjedzie, jak za starych czasów, np. 80 osób i nie wyrobimy się z obsługą wszystkich?
Powinno się wtedy wprowadzić do regulaminu zawodów szereg zapisów:
- że zawody trwają od godziny np. 10:00 do 16:00, że najpierw strzelają osoby, które wpłaciły za zawody on-line, a dopiero osoby, które dojechały i wpłaciły na miejscu,
- że osoby wpłacające na miejscu strzelają wyłącznie z wykorzystaniem własnej amunicji (nikt nie będzie woził zapasu, bo może ktoś przyjedzie i będzie chciał),
- zastrzeżenie, że jeżeli z powodu warunków atmosferycznych, ściemnienia się, lub czegokolwiek innego, niezależnego od organizatora nie uda im się strzelić pomimo że zapłaciły, to nie będą rościły pretensji do klubu (oczywiście musiałby być zwrot pieniędzy za niestrzelone konkurencje).
"Wiem coś o wszystkim, ale nie wiem, o czym chcę wiedzieć wszystko"

strzelec_Piotr

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lutego 2022, 14:30:22 »
Pozwolę sobie jeszcze powiedzieć co ja o tym myślę, jako stosunkowo nowa osoba w klubie.

Więc kieruję się do Pana SPB

Wydaję mi się, że przywrócenie płatności gotówką raczej nie spowoduje, że nasz klub stanie się lepszy tylko wprowadzi więcej chaosu. Ja właśnie zmieniłem mój stary klub na GARDĘ ze względu na to, że tutaj jest wszystko fajnie opisane zawsze na stronie, można łatwo się zapisać na zawody nie trzeba nigdzie stać dzwonić itd. Wszystko jest pod ręką dostępne online. Płatność gotówką to jak się spodziewam, otworzymy kasę o godz 10:00 to o 11:30 może pierwsze osoby zaczną coś strzelać. Plus dodatkowo powstanie problem, o którym Pan olekba nie wspomniał, mianowicie jeżeli komuś wyjdzie do zapłaty np 65 złotych to już widzę, jak Ci zawodnicy przyniosą grzecznie odliczone 65 złotych, każdy przyniesie stówę i tak jak w każdym sklepie spożywczym będzie szukanie "złotóweczki" żeby panu wydać.

To nie lata 90 świat idzie do przodu teraz większość spraw załatwia się online. Nawet broń można w WPA już zarejestrować przez internet.

Natomiast ja jestem bardzo zadowolony z tego jak to wszystko u nas funkcjonuje na zawodach zawsze jest porządek niczego nie trzeba się domyślać. Więc ja jako nowa osoba jestem zadowolony. Informacje są podane prosto i zrozumiale na stronie niczego nie trzeba się domyślać  ;D .

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Darek65

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lutego 2022, 21:40:51 »
Ponieważ coniektórzy mają problemm z przesłaniem potwierdzenia przelewu
została uruchomiona dodatkowa opcja w programie do rejestracjji.
Wystarczy wejśc na wskazane pole POTWIERDZENIE WPŁATY
wybrać odpowiednie zawody, podać nr startowy
załączyć potwierdzenie
i wysłać :)
ułatwi mi to prace, a Wam nerwów  >:(
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2022, 23:43:57 wysłana przez Darek65 »

SPB

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lutego 2022, 06:05:30 »
Na następnych zawodach sprawdzę jak to działa ale wygląda to ciekawie i myślę że to jest bardzo mądre rozwiązanie. Czyli moje marudzenie nie poszło na darmo. SUPER POMYSŁ DAREK. DZIĘKI.

Michał P.

• _
  • *
  • Elbląg
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lutego 2022, 06:19:03 »
Jeszcze jedną kwestią proceduralną, i to bardzo ważną, jest fakt, że podczas elektronicznej rejestracji na zawody uczestnik potwierdza, że zapoznał się z regulaminem zawodów i zobowiązuje się do jego przestrzegania, oraz - co chyba NAJWAŻNIEJSZE - lista osób zarejestrowanych jest automatycznie listą osób mogących korzystać tego dnia ze strzelnicy. Każda osoba dopisana na miejscu powinna wpisać się do książki Rejestru pobytu na strzelnicy.
"Wiem coś o wszystkim, ale nie wiem, o czym chcę wiedzieć wszystko"

SPB

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lutego 2022, 06:51:38 »
A nie jest to tak że zgłoszenie na zawody i jest zgłoszeniem na pobyt na strzelnice? Przecież nie da się wżąć udział w zawodach i nie być na strzelnice. Ale jeżeli istniej taki wymóg to nie jest to wielki problem. Zawisie Pan na stronie klubu że od teraz istniej taki wymóg i myślę że każdy podejdzie do tego ze zrozumieniem, forum nie każdy czyta, a tak to będzie oficjalne ogłoszenie o wprowadzenie nowej zasady uczestnictwa w zawodach.