Autor Wątek: Zmiany w ustawie o broni i amunicji  (Przeczytany 5865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Prezes

Zmiany w ustawie o broni i amunicji
« dnia: 07 Listopada 2007, 17:10:38 »
Z dniem 10 paĹşdziernika 2007r. na mocy art. 14  Ustawy z dnia 24 sierpnia 2007r. o zmianie niektĂłrych ustaw w związku z członkostwem Rzeczypospolitej Polskiej w Unii Europejskiej (Dz. U. nr 176, poz. 1238z dnia 25 września 2007 r.) nastąpiła zmiana ustawy z dnia 21 maja 1999r. o broni i amunicji.  

Wprowadzone nowe przepisy dotyczące głównie przemieszczania broni na terenie Unii Europejskiej.  Najistotniejsze jest jednak, Ĺźe zmieniono treść art. 38 ustawy o broni i amunicji i teraz mając Europejską kartę broni palnej nie potrzeba juĹź uzyskiwać zgody Policji na wyjazd z bronią do innego kraju Unii Europejskiej.

W wolnej chwili naniosę wszystkie zmiany do tekstu ustawy o broni i amunicji, która znajduje się w zakładce DO POBRANIA.

Posiadacz pozwolenia na broń by uzyskać Europejską Kartą broni palnej winien:
1) złożyć podanie w Wydziale Postępowań Administracyjnych Komendy Wojewódzkiej Policji,
2) dołączyć swoje zdjęcie legitymacyjne
3) wnieść opłatę skarbową w wysokości 105 zł i pokwitowanie dołączyć do podania.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by całą sprawę załatwić korespondencyjnie.

gru

« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopada 2007, 19:35:43 »
no i ja jestem zadowolony
p[zdrĂłwka
Gru :twisted:
Jeszcze kiedyś wróce

pimos

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2007, 09:32:10 »
tak przy okazji pozwolę sobie zapytać o jedną rzecz która mnie ciekawi, mianowicie wywóz broni do kraju UE na pokładzie samolotu. Zakładamy że spełniamy wszystkie kryteria, mamy kartę broni itd i wybieramy się na zawody do Francji ( na ten przykład ) i co teraz ? Przyjeżdżam na lotnisko z bronią i wpuszczają mnie na pokład ?
Podróşując samochodem to chyba jasna  sprawa, pociągiem teĹź, ale patrząc na kontrole na lotniskach ( w Gdańsku na bramce kaĹźdego traktują jak terrorystę i zaglądają nawet pod wkładki w butach ) to co się będzie działo jak chłopcy bramkowcy zobaczą broń ....  :lol:

pzdr

Prezes

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2007, 12:39:12 »
Zgodnie z rozporządzeniem MinistrĂłw Transportu i Gospodarki Morskiej oraz Srpaw wewnętrznych i administracji z 10.04.2000r. w sprawie przewoĹźenia borni i amunicji środkami transportu publicznego (Dz.U. r 31, poz. 390)  - broń i amunicję w pasaĹźerskich statkach powietrznych przewozi się w lukach bagaĹźowych lub w miejscu wkszanym przez przewoĹşnika, jako bagaĹź rejestrowy, do ktĂłrego pasaĹźerowie nie mają dostępu.

Ze strony PLL LOT  http://www.lot.com/Portal/PL/aspx/Content__FAQ_List.aspx wynika, Ĺźe:
Ze względĂłw bezpieczeństwa niĹźej wymienione artykuły nie mogą być przewoĹźone w bagaĹźu podręcznym: broń lub części do broni; materiały wybuchowe, np. amunicja ….

Zakazu przewożenia borni samolotem jak widać nie ma, ale przed poróżą należy skontaktować się z przewoźnikiem i ustalić sposób opakowania i przewiezienia broni, a na pewno przyjść znacznie wcześniej przed odlotem, by spokojnie przebrnąć przez odprawę.

Bliższych informacji można zasięgnąć w Biurach Polskich Linii Lotniczych LOT:Warszawa
Centrum Rezerwacji i SprzedaĹźy BiletĂłw 24h
Telefon: 0801 703 703* lub (22) 9572 (dla abonentĂłw sieci komĂłrkowej)
Biuro miejskie
Al. Jerozolimskie 65/79, 00-697
Czynne: 09:00 -19:00 Pn-Pt, 09:00 -15:00 So
Sofitel Victoria Warsaw
Czynne: 08:00 -15:30 Pn-Pt
Lotnisko: Port Lotniczy im. F. Chopina (Okęcie -10 km)

Jeżeli zamierzamy podróżować z innym przewoźnikiem należy u niego również zasięgnąć informacji.

gru

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopada 2007, 07:53:13 »
Sprawdzałem na Heathrow Airport osobiscie z panstwowymi przewoznokami niema probleme przechodzisz specjalna odprawe, tanie linie niewszystkie pozwalaja na przewóz, ja latam Ryanairem i oni niepozwalają, drążyłem temat że to dyskriminacja, to odpowiedzieli mi że to niebezpieczny ładunek i nie mają warunków do przewozu, jak coś chcesz przewieźć a i pewnie tanimi liniami to musisz skontaktować z nimi telefonicznie, a ito niejest pewne bo panienka na odprawie ci może zakwestionować, ogólnie na lotniskach przynajmniej w anglii jest panika i sajgon, tyle broni i rodzaji co ostatnio widziałem na Luton to hyba tylko na wystawie IWA
POZDRĂłWKA
Gru :twisted:
Jeszcze kiedyś wróce

Prezes

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2007, 20:33:58 »
Aktualny tekst ustawy o broni i amunicji (tekst ujednolicony) jest już w zakładce DO POBRANIA na naszej stronie internetowej.