Autor Wątek: Prokurator krajowy zwolnił z aresztu i wszczął postępowanie...  (Przeczytany 2949 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michał P.

• _
  • *
  • Elbląg
Minister Sprawiedliwości i Prokurator Krajowy w jednej osobie Zbigniew Ziobro polecił zwolnić z aresztu niesłusznie oskarżonego o usiłowanie zabójstwa i wszczął postępowanie wyjaśniające, jak doszło do postawienia zarzutów osobie działającej  w ramach obrony koniecznej. Szczegóły poniżej:

https://fakty.interia.pl/polska/news-wiceminister-marcin-warchol-prawo-ma-chronic-ofiary-a-nie-pr,nId,4485990
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2020, 18:13:09 wysłana przez Michał P. »
"Wiem coś o wszystkim, ale nie wiem, o czym chcę wiedzieć wszystko"

Darek65

• Administrator
Odp: Prokurator krajowy zwolnił z aresztu i wszczął postępowanie...
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2020, 22:11:08 »
"Wprowadziliśmy przepis, który rozszerza granice obrony koniecznej" - przypomniał. Wyjaśnił, że stanowi on, iż nie podlega karze ten, kto przekracza obronę konieczną, odpierając zamach polegający np. na wtargnięciu do mieszkania, "chyba, że przekroczenie obrony koniecznej było rażące".

I na tej podstawie prokurator wyszedł z więzienia, ale gdyby się to przytrafiło Tobie to byś siedział.
Nigdy nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

compare

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maja 2020, 10:16:26 »
Chyba pomyliłeś dwie sprawy. Zwolnienie z aresztu o którym mowa dotyczy zwykłego człowieka, jakiegoś kontrolera energetyki z Katowic. Sprawa opisana tu:

https://trybun.org.pl/2020/04/29/po-3-strzalach-ostrzegawczych-postrzelil-napastnika-areszt-za-obrone-konieczna-musimy-podjac-spoleczne-dzialanie-ktore-odmieni-los-tej-sprawy/

a prokurator to strzelał w Gdańsku jakiś czas temu i pewnie akurat on w ogóle nie został aresztowany, ale nie śledziłem sprawy.

https://wiadomosci.wp.pl/gdansk-prokurator-wojskowy-postrzelil-dwie-osoby-zostal-wyjatkowo-lagodnie-potraktowany-6439999874951297a

tak czy owak myślę, że to pozytywna wiadomość - taka mała jaskółka zmiany nastawienia.

Michał P.

• _
  • *
  • Elbląg
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maja 2020, 05:45:42 »
Na razie jest tak, że z automatu jest orzekany areszt tymczasowy i usiłowanie zabójstwa dla każdego, kto użył broni do obrony.
Prokuratura musi wykazać się ilością postawionych zarzutów.
Co z tego, że MOŻE po kilku miesiącach nastąpi zwolnienie z aresztu i uniewinnienie, skoro człowiek np. nie ma już pracy, kilka zaległych rat kredytu hipotecznego spowodowało, że komornik zlicytował jego mieszkanie, itp...
"Wiem coś o wszystkim, ale nie wiem, o czym chcę wiedzieć wszystko"

Zantyr

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2021, 00:10:40 »
Może wystąpić z odszkodowaniem do Skarbu Państwa i za nieudolność prokuratorów i sądów będziemy wszyscy płacić odszkodowanie. Odszkodowanie za złą pracę Organów państwa takich jak np. prokuratura gdzie prokurator dostaje wysokie uposażenie. Film jak u Barei.