Autor Wątek: Pistolet z dwoma lufami  (Przeczytany 7669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Prezes

Pistolet z dwoma lufami
« dnia: 21 Sierpnia 2007, 11:28:38 »
Pytanie: Czy można mieć dwie lufy do pistoletu?

OdpowiedĹş: MoĹźna. Przepisy tego nie zabraniają. Zgodnie z przepisami lufa, jako istotna część broni, jest samodzielną bronią. A pozwolenie wydaje się na broń, a więc na samą lufę teĹź moĹźna.  

Wiele osĂłb posiada np. sztucery z wymiennymi lufami. Do grona takich osĂłb dołączył ostatnio jeden z naszych kolegĂłw, ktĂłry do posiadanego pistoletu dokupił dodatkową lufę (fabryczna się nieco „rozdęła” i będzie mu słuĹźyć do eksperymentowania odlewanymi pociskami).

Na ten skomplikowany twór: pistolet fabryczną z lufą + dodatkowa lufa musi jednak mieć dwa pozwolenia (w książeczce posiadacza broni pod jedną pozycją ma wpisany pistolet fabryczną lufą, a pod następną pozycją dodatkową lufę).

Gdyby kolega nabył broń od razu z dwoma fabrycznymi lufami wymiennymi (jako komplet) wówczas w pozwoleniu miałby to wpisane pod jedną pozycją.

pimos

• Administrator
Pistolet z dwoma lufami
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpnia 2007, 08:29:44 »
kiedyś na e-webie był ten temat poruszany, jest więc taka możliwość, czy aby któryś z producentów dostarcza "komplet luf" do zestawu ? Szczerze jakbym na półce zobaczył zestaw z dwoma lufami to pierwsza myśl jaka przychodzi mi do głowy "w tej klamce coś się dzieje z lufą, bo dają odrazu drugą...."
A z innej beczki, jak rozedmie mi się lufa w pistolecie i wymaga wymiany, to czy powinienem wystąpić do WPA o dodatkową sztukę promesy ? czy iść do sklepu oddać starą, choć z tego co pamiętam to w niektórych klamkach numer seryjny jest również na lufie.....

pzdr

Prezes

Pistolet z dwoma lufami
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2007, 09:14:44 »
Nie ma możliwości nabycia nowej lufy bez uprzedniego uzyskania z WPA KWP "zaświadczenia uprawniającego do nabycia broni" zwanego popularnie "promesą". Po nabyciu lufy i jej wymianie, starą lufę zdaje się do złomowania Policji. Jak w opisanym przypadku jest jeszcze jedna możliwość - wpisanie nowej lufy do legitymacji.

Typowym natomaist przykładem pistoletu z fabrycznym kompletem luf wymiennych jest CZ-75 z lufą o kalibrze 9 mm Para oraz dołączony do niej CZ Kadet z lufą (i zamkiem) kalibru 5,6 mm.

Nadto wystąpują też sztucery z lufami wymiennymi (oczywiście różnych kalibrów).

Nasz kolega ma natomiast pistolet z dwoma jednakowymi lufami (w tym jedną nieco "zużytą")

pimos

• Administrator
Pistolet z dwoma lufami
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpnia 2007, 11:16:08 »
Cytat: "Prezes"
...Typowym natomiast przykładem pistoletu z fabrycznym kompletem luf wymiennych jest CZ-75 z lufą o kalibrze 9 mm Para oraz dołączony do niej CZ Kadet z lufą (i zamkiem) kalibru 5,6 mm.

hmmm, to chyba co wojewĂłdztwo to inny obyczaj.....
Znam właściciela CZetki tego właśnie modelu z wymiennym zamkiem i lufą kadeta. Nabył je w jednym komplecie (w kuferku) a w pozwoleniu ma zapis o dwĂłch sztukach broni b.z i c.z o tym samym numerze fabrycznym.....  :?:

pzdr

Prezes

Pistolet z dwoma lufami
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpnia 2007, 11:48:56 »
Jeżeli kupowałby jako całość w sklepie, to byłby to komplet. Jeżeli kupował od osoby prywatnej, to wszyskto zależało od tego, jak ta osoba miała wpisana to do swoich papierów (jako komplet, czy jako dwa egzemplarze). Mój znajomy ma to jako dwa egzemplarze, bo CZ-75 kupował osobno, a potem dokupił sobie Kadeta. O ile wiem jest to "interpretacja ogólnokrajowa".

pimos

• Administrator
Pistolet z dwoma lufami
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpnia 2007, 09:58:14 »
Cytat: "Prezes"
.... Jeżeli kupował od osoby prywatnej,....

O tym nie pomyślałem, nie znam źródła pochodzenia tego kompletu...
dzięki za wyjaśnienie

gru

Pistolet z dwoma lufami
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpnia 2007, 21:38:17 »
kupywałem od osoby prywatnej (cz 75) i mam zapisane jako 2 jednostki
pozdrĂłwka
Gru
Jeszcze kiedyś wróce

endemit

Pistolet z dwoma lufami
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2007, 08:15:50 »
No to masz "wash and go"...

Bartek

• http://www.strzelanie.neostrada.pl
Pistolet z dwoma lufami
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Września 2007, 02:13:22 »
Jest jeszcze jedna możliwość.
Według interpretacji pana Marka H.
Nie trzeba wydawać pozwolenia na zakup.
Jeśli lufa podlega wymianie gwarancyjnej . Czyli podmiot wykonujący taką naprawę zabiera starą lufę i daje nową.