Autor Wątek: speed timer  (Przeczytany 12692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

endemit

speed timer
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Września 2007, 09:15:26 »
Piotrek - mnie raz jeden, jedyny obłożyli Vat'em i cłem na kilkadziesiąt już zakupów w USA, Kanadzie i UE ale nawet przed wejściem...
Mogą ale nie muszą.
Janusz jest OK (może trochę za Długi...) ale On z tego żyje i tyle :wink:

pimos

• Administrator
speed timer
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Września 2007, 09:30:11 »
Cytat: "endemit"

Janusz jest OK (może trochę za Długi...)
długi czy krótki w kosza można zagrać :P

Cytat: "endemit"

ale On z tego Ĺźyje i tyle :wink:

Do wszystkich:
W moim wywodzie nie ma grama złośliwości, chciałem tylko nawiązać do wolnego rynku. Sprawy pozwoleń stoją pod znakiem zapytania i na obecnym etapie, gdzie nie mam Ĺźadnej pewności Ĺźe "Władza przykręci śrubę" poprostu  nie opłaca mi się inwestować w sprzęt "po cenach rynkowych" ktĂłry moĹźe kiedyś będzie przez większość czasu leĹźał w szafie. Rozumiem Ĺźe "On Ĺźyje z tego..." dlatego liczyłem na rozmowę w OstrĂłdzie i promocyjną propozycję  :roll:  , do ktĂłrej nie doszło.
Proszę w moich wywodach nie doszukiwać się ironii czy złośliwości a jedynie potraktować go z przymruĹźeniem oka   8)

pzdr

endemit

speed timer
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Września 2007, 13:16:34 »
Ale Piotr, na tym forum od pewnego czasu niektórzy Koledzy próbują czytać między wierszami coś, czego autor (kiedyś: podmiot liryczny) nie miał nawet na myśli...
Żadna złośliwość z negatywną energią w grę nie wchodzi, a ta z pozytywną powinna skłaniać do pozytywnej refleksji i dowcipnych ripost i tyle :wink:

Ostry

speed timer
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Września 2007, 21:19:46 »
Endemit napisał:
mnie raz jeden, jedyny obłożyli Vat'em i cłem na kilkadziesiąt już zakupów w USA, Kanadzie i UE ale nawet przed wejściem...

Potwierdzam. Na kilkaset już chyba $ zrobionych zakupów mi ani razu celniak niczego nie dokleił. Mimo, że przesyłki znacznie przekraczały 100$.
Co nie znaczy, że jest to regułą.
Firmy wysyłkowe same stosują fortele aby uniknać oclenia i opodatkowania wysyłanych towarów, min. poprzez wpisywanie do deklaracji przewozowej zaniżonej warości danego towaru. A to dopiero jest podstawą do nałożenia ewentualnego cła... chyba :wink:
Si vis pacem para bellum ;-)
www.reshoot.pl