Witam,
JuĹź nie dĹugo bÄdÄ skĹadaĹ podanie o Pozwolenie do WPA w Olsztynie.
ChciaĹbym prosiÄ bardziej doĹwiadczonych kolegĂłw o analizÄ poniĹźszego tekstu.
WzĂłr podania pobraĹem ze strony WPA Olsztyn i wprowadziĹem zmiany na podstawie pdf-u Jednostki Strzeleckiej 4018 GdaĹsk.
ProszÄ o wydanie pozwolenia na posiadanie n/w rodzajĂłw oraz iloĹci broni palnej w celu sportowym
a) bocznego zapĹonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 6 mm, 4 (sĹownie: cztery );
b) centralnego zapĹonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 12mm, 6 (sĹownie: szeĹÄ);
Uzasadnienie podania:
ProszÄ o wydanie mi pozwolenia na broĹ w celach sportowych w iloĹciach 10 sztuk, z rozbiciem na
poszczegĂłlne rodzaje broni:
a) Bocznego zapĹonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 6 mm, w iloĹci czterech sztuk.
W postaci dwĂłch pistoletĂłw do strzelaĹ w konkurencjach bocznego zapĹonu oraz dwĂłch karabinĂłw do strzelaĹ w konkurencjach bocznego zapĹonu.
b) Centralnego zapĹonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 12 mm, szeĹÄ sztuk. W postaci
czterech pistoletĂłw do strzelania sportowego i strzelania dynamicznego w systemie International
Practical Shooting Confederation, jednego karabinu samopowtarzalnego oraz karabinu powtarzalnego do strzelaĹ dĹugodystansowych.
WyĹźej wymieniona broĹ w takiej iloĹci jest mi niezbÄdna do treningĂłw, uczestnictwie we
wspĂłĹzawodnictwie oraz brania udziaĹu w zawodach na róşnych szczeblach:
- dwĂłch pistoletĂłw bocznego zapĹonu do treningĂłw, strzelaĹ przygotowawczych i udziaĹu w konkurecjach pistoletowych na 25m oraz 50m,
- dwĂłch karabinĂłw bocznego zapĹonu do treningĂłw, strzelaĹ przygotowawczych i udziaĹu w konkurecjach karabinowych na 50m oraz 100m,
- dwĂłch pistoletĂłw centralnego zapĹonu do treningĂłw strzeleckich, do strzelaĹ dowolnych i strzelaĹ
dynamicznych IPSC,
- dwĂłch rewolwerĂłw centralnego zapĹonu do treningĂłw strzeleckich, do strzelaĹ dowolnych i strzelaĹ
dynamicznych IPSC,
- karabin centralnego zapĹonu do treningĂłw strzeleckich, do strzelaĹ dowolnych i strzelaĹ
dynamicznych IPSC,
- karabin centralnego zapĹonu do strzelaĹ dĹugodystansowych powyĹźej 100m,
WyĹźej wymieniona broĹ w takiej iloĹci jest mi niezbÄdna do wykonywania strzelaĹ we
wspĂłĹzawodnictwie sportowym oraz utrzymania swojej kondycji strzeleckiej na odpowiednim
poziomie.
Po mojej stronie nie wystÄpujÄ
Ĺźadne negatywne przesĹanki uniemoĹźliwiajÄ
ce posiadanie
pozwolenia na broĹ, a nadto przedstawiam waĹźnÄ
przyczynÄ posiadania broni jakÄ
- stosownie do
art. 10 ust. 3 ustawy o broni i amunicji - jest:
1) moje czĹonkostwo w stowarzyszeniu o charakterze strzeleckim tj. w Klub Garda OstrĂłda
2) posiadanie kwalifikacji sportowych o ktĂłrych mowa w art. 10b wspomnianej ustawy tj. patentu
strzeleckiego PZSS Nr XXXXX/PAT/01/2015 z dnia xxxxxxxx r. w zakresie strzelectwa
pneumatycznego i kulowego,
3) posiadanie licencji PZSS Nr L-xxx/04/2016
Nie naleĹźÄ do osĂłb wymienionych w art. 15 ust. 1 pkt. 2-4 ustawy z dnia 21 maja 1999r. o broni i
amunicji (Dz. U. Nr 53, poz. 549, z późn. zm.).
Nadmieniam, Ĺźe poprzez czĹonkostwo w Klubie Garda OstrĂłda, ktĂłre jest czĹonkiem Polskiego
ZwiÄ
zku Strzelectwa Sportowego, jestem rĂłwnieĹź czĹonkiem PZSS, co w powiÄ
zaniu z
przedstawionym wyĹźej patentem i licencjÄ
zwalnia mnie â stosowanie do art. 16 ust. 2 cytowanej
ustawy â z egzaminu przed organem Policji.
InformujÄ jednoczeĹnie, Ĺźe strzelectwo sportowe zamierzam uprawiad zarĂłwno uczestniczÄ
c we
wspĂłĹzawodnictwie sportowym w ramach PZSS, jak rĂłwnieĹź poza strukturami tego ZwiÄ
zku. ChcÄ
teĹź strzelaÄ ze wszystkich rodzajĂłw broni palnej sportowej, a takĹźe uczestniczyd w róşnych
konkurencjach strzelaĹ precyzyjnych, dynamicznych i dĹugodystansowych. Dlatego chcÄ posiadad
10 egzemplarzy broni i jest to absolutne minimum, bez ktĂłrego nie da siÄ uprawiaÄ sportu
strzeleckiego.
BroĹ zamierzam przechowywad w miejscu zamieszkania: ul.xxx.
W przypadku pozytywnego rozpatrzenia mojego wniosku rezygnujÄ z przysĹugujÄ
cego mi prawa do
zapoznania siÄ z aktami sprawy.
ProszÄ o pozytywne rozpatrzenie mojego wniosku.
ZaĹÄ
czniki do podania:
1) OryginaĹ dowodu wniesienia opĹaty skarbowej w kwocie 242 zĹ na rachunek bankowy UrzÄdu
Miasta Olsztyn:
nr konta 20 1030 1218 0000 0000 9040 1513 â za wydanie pozwolenia.
2) Dokument potwierdzajÄ
cy fakt czĹonkostwa w stowarzyszeniu o charakterze strzeleckim;
3) Dokument potwierdzajÄ
cy posiadanie kwalifikacji sportowych, o ktĂłrych mowa w art. 10b
ustawy o broni i amunicji;
4) Licencja wĹaĹciwego polskiego zwiÄ
zku sportowego;
5) Orzeczenie lekarskie wydane przez uprawnionego lekarza z dnia 07.06.2016;
6) Orzeczenie psychologiczne wydane przez uprawnionego psychologa z dnia 07.06.2016;
7) Dwa zdjÄcia 3 x 4 cm
Kopia dowodu osobistego