Autor Wątek: Czy mogę przenosić bron i z niej strzelać przed rejestracją ?  (Przeczytany 3866 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarcinW

Witam wszystkich.. Mam juĹź pozwolenie na broń w celu kolekcjonerskim. W tym tygodniu mam zamiar jechać i dokonać zakupu pierwszej broni na pozwolenie . Mam 5 dni na zarejestrowanie jej . Powiedzcie m i,  czy mogę w tym czasie jechać na strzelnicę i ją przetestować , zaznaczam Ĺźe nie mam jeszcze książeczki posiadacza broni , dostanę ją przy pierwszej rejestracji. i czy bez obawy mogę ją nosić w kaburze przy pasku ? oczywiście bez podpiętego magazynka . Pozdrawiam!

MariuszW

Odp: Czy mogę przenosić bron i z niej strzelać przed rejestracją ?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2015, 18:16:50 »
A dlaczego bez podpiętego magazynka?

hope

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2015, 19:54:26 »
Masz pozwolenie, więc na wszelki wypadek weź ze sobą decyzję i dowód zakupu.

czy bez obawy mogę ją nosić w kaburze przy pasku ? oczywiście bez podpiętego magazynka . Pozdrawiam!

W rozumieniu ustawy noszenie broni oznacza każdy sposób przemieszczania załadowanej broni przez osobę posiadającą broń. Więc nie możesz broni nosić, natomiast możesz się z przemieszczać się z bronią rozładowaną.

A dlaczego bez podpiętego magazynka?

Jeśli chodzi o pozwolenie wydane do celów kolekcjonerskich:

Zabrania się noszenia broni posiadanej na podstawie pozwolenia do celów kolekcjonerskich lub pamiątkowych bez zgody właściwego organu Policji.

Prezes

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopada 2015, 21:39:38 »
Mając oryginał faktury można jechać z bronią i strzelać z niej na strzelnicy. Pamiętać jednak należy, że kupując tą broń należy wraz z nią kupić amunicję. Jak się nie kupi amunicji z bronią, to potem możliwość nabycia amunicji będzie dopiero po zarejestrowaniu broni i otrzymaniu legitymacji posiadacza broni.

MarcinW

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2015, 17:07:24 »
Dzięki za pomoc :)

MariuszW

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopada 2015, 21:18:58 »
Dziękuję i przepraszam za niedokładne czytanie  :-[