Autor Wątek: Ułatwienia w uzyskaniu pozwolenia na broń palną sportową  (Przeczytany 9643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Prezes

Wieści z Forum Strzelectwa Dynamicznego http://www.ipsc-olsztyn.pl/forum/index.php  niosą, Ĺźe pewien związek strzelectwa sportowego chcę „ułatwić” strzelcom sportowym uzyskanie pozwoleń na broń palną sportową  http://www.ipsc-olsztyn.pl/forum/index.php?board=1.0  (link dostępny tylko dla zalogowanych na tamtym forum).

Niezalogowani mogą  w skrĂłcie dowiedzieć się na forum bron.iweb.pl  http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=72522 Ĺźe zarząd pewnego związku strzelectwa sportowego podjął 13.11.2010r. uchwałę w kwestii licencji strzeleckich, w ktĂłrej podobno zdecydowano, Ĺźe:
- licencja będzie na pistolet, karabin i strzelbę gładkolufową,
- opłata roczna 50 zł, a utrzymanie licencji wymagać będzie zaliczenia co roku 4 zawodów z każdej z wymienionych broni,
- liczone będą jednak tylko zawody z kalendarza centralnego lub okręgowe z delegatem technicznym (zgłoszone przez kluby przed sezonem).

Nie chcę być pesymistą, ale takich zawodów w warmińsko - mazurskim to chyba nie będzie ..... ale może jestem w błędzie.

Dodano po 10 godzinach 17 minutach:

A teraz polecam lekturę projektu zmian w ustawie o broni i amunicji (sprawozdanie podkomisji sejmowej z 25.10.2010r.) http://orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/nazwa/spr_3388_1/$file/spr_3388_1.pdf

Art. 1 ust. 5 wprowadza zmiany w art. 10 ustawy o broni i amunicji, które stwierdzają, że za ważny przycznę uzasadniająca wydanie pozwolenia na broń palną sportową uważa się w szczególności:

udokumentowane członkowstwo w stowarzyszeniu o charakterze strzeleckim, posiadanie kwalifikacji sportowych, o których mowa w art. 10b, oraz licencji właściwego polskiego związku sportowego.

Kwalifikacje - to zdany egzamin i posiadanie patentu.

Licencja PZSS - to już całkowita wolna amerykanka. Dotychczas warunki wydania licencji ustalała ustawa, a obecnie będzie to robił tylko i wyłącznie PZSS. Na razie mówi o opłacie 50 zł na rok i udziale w 4 zawodach odpowiedniej rangi. Ale w każdej chwili może zaostrzyć kryteria i nikt nie będzie się mógł temu sprzeciwić.

A zaostrzanie kryteriĂłw, ktĂłre juĹź nastąpiło parę miesięcy temu w kwestii warunkĂłw otrzymania żółtego zaświadczenia z hologramem o czynnym uprawianiu strzelectwa, jak wiadomo ułatwia proces dochodzenia do własnej broni.  :P

MAJOR CHUDY

Ułatwienia w uzyskaniu pozwolenia na broń palną sportową
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2010, 10:49:35 »
Kurcze ,  walczymy w przeróşnych inicjatywach o POSTAWIENIE  Z GŁOWY NA NOGI , KWESTII ZDOBYWANIA  POZWOLEŃ NA BROŃ SPORTOWĄ , JAK I O NIĄ SAMĄ ,  a tu taki bubel  ... wypikajcie sobie ...  z Warszawy  :evil:  Ot wymyślili mĂłzgowcy, jak tu wydoić brać strzelecką  z dodatkowej kasy !!! PrzecieĹź to mordowanie idei PROPAGOWANIA STRZELECTWA SPORTOWEGO W NASZYM KRAJU !!! Mało tym...znowu sobie wypikajcie  ...z Warszawy haraczu jaki z nas zdzierają !!! :evil: ???
JeĹźeli nie wiesz, co czynisz, rĂłb to w sposĂłb elegancki

Rob de Guardio

• http://www.aac.infowm.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2010, 10:52:10 »
No cóż...widać,że nikt nawet nie próbuje konsultować takich projektów z władzami terenowymi.Bo i po co skoro "dowódcy " wiedzą lepiej czego im potrzeba.
 To nie po to organizuje się gratis zawody dla mieszkańcĂłw wsi i najuboĹźszej części społeczeństwa oraz dzieci by ktoś wprowadzał takie utrudnienia?
 Czy krzewienie strzelectwa musi spoczywać wyłącznie na pasjonatach i ludziach dobrej woli,bo władze mają to
"w powaĹźaniu " ?
 Ręce opadają...
A jak ma się to wszystko do innych dziedzin sportu ?Zobaczcie jakie środki pompowane są w piłkę nożną!Orliki - stadiony w każdej gminie ,każdy za wieleset tysięcy zł + systemy monitoringu+zraszacze+dodatkowe zaplecza kryte dachem...

Dlaczego wzorem zachodnich sąsiadĂłw w kaĹźdej większej wsi nie ma strzelnicy? Choćby terenowej.
 Bo Polak to tchĂłrzliwy narĂłd i oręża się boi ?
A może dlatego,że każde dziecko będzie piłkarzem i nie powinno świata poza piłką nożna oglądać?
Ręce opadają...
 Idąc dalej - co z Obroną Cywilną?Gdzie kolejne pokolenia będą oswajać  się z bronią?W grach komputerowych?
 A w realnym świecie - kiedy przyjdzie do walki -będą kopać agresora korkotrampkami ?
 Poniosło mnie trochę ...ale czy i Wam Koledzy nóş się w kieszeni nie otwiera ,kiedy słyszycie takie projekty ?
Na samotność skazują czowieka nie wrogowie...lecz przyjaciele.

MAJOR CHUDY

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2010, 11:49:01 »
Rob , " ORLIKI " wyjąłeś mi spod klawiatury :wink:   Ciekawe jak  wypadł by LOK czy inne takie -archaiki -  w zestawieniu porĂłwnawczym , między tym co i jak  robią  ONI , a co i jak  kluby strzelectwa sportowego , spoza tych zapleśniałych struktur ?!  Krew jaśnista zalewa , Ĺźe ktoś tam świruje  jarząbka , a efekt tego świrowania  ma realne przełoĹźenie na status quo strzelectwa sportowego w naszym kraju  :evil:
Jeśli  Plastusie chcą  być postrzegani jako nowoczesna i inteligentna  lewica, to niech powiedzą swoim kolesiom z ZG PZSS Ĺźe rypią bobole , a  i sami przestaną gadać głupoty na temat dostępności broni :evil:

Waldek

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2010, 12:19:03 »
Koledzy,
mamy dwa wyjścia : albo sobie postękamy, wyżalimy się, potem wystrzelimy magazynek, albo - weźmiemy się do roboty.
Moim zdaniem żadne forum, strona internetowa czy ruch społeczny nie zmienią sytuacji strzelectwa w sposób i w tempie jakich byśmy oczekiwali.
Musimy sobie powiedzieć, czy chcemy coś zmienić - jeśli tak, to zabrać się do tego w sposób metodyczny: plan-ludzie-akcja.
Myślę, że aby coś zmienić na większą skalę, trzeba byc niestety blisko władzy. Wiążą się z tym zaraz media, sponsorzy, programy unijne...
Politycy mają już mało pomysłów, trzeba im je podsunąć, albo znaleźć się wśród nich.
Ilu jest strzelców w województwie? Czyż nie dali by rady wybrać swojego człowieka do sejmiku wojewódzkiego? Nasz problem tkwi w rozbiciu, braku spójności, sporach i personalnych lub klubowych urazach.
Należy się zjednoczyć, powołać jakąś wojewódzką ligę, zwrócić się do młodziezy, zaproponować samorządom program jej szkolenia, itd..
Zainteresować media, są unijne programy rozwojowe, program "strzelnica w każdej gmminie, pneumatyczna w każdym mieście.. są puste piwnice w szkołach przecież..
Wtedy obecne struktury nie bądą nam potrzebne, a ich broń zardzewieje.. Poco coś zmieniać, skoro łatwiej ominąć..?
Przepraszam Was, ale ja teĹź odbieram to emocjonalnie..
No i tak chciałem trochę w ramach motywacji poruszyć Wasze umysły. :)  :)
Pozdrowienia z Iławy
Waldek

DARKOM

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2010, 12:37:50 »
Waldek dobrze prawisz  :wink:

MAJOR CHUDY

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2010, 14:15:50 »
Waldi...ale Ĺźeby tak od razu kopa ,i to  w miejsce poniĹźej pępka  :shock:  

A tak powaĹźnie , myślałem o tym samym od dawna , a nawet prĂłbowałem w/w kwestią , zainteresować znajomego posła i ...nie tylko :wink:  . Ale  bardzo trudno przemycić jakieś logiczne rozwiązanie Komuś, kto nie widzi w tym zysku politycznego . Za to trzeba sobie uświadomić , Ĺźe  panowie od mądrych posunięć w kwestiach strzelectwa , są nade wszystko ariergardą lobby ,  Ĺźyjącego /czytaj Ĺźerującego / z kapitału na ktĂłry pracowało wielu PolakĂłw w czasach PRLu . Sprzedali stanice Ĺźeglarskie , budynki , parcele budowlane etc etc ..Teraz , aby nie obniĹźyć swego standardu Ĺźycia , wzięli się  za drenaĹź naszych kieszeni. A pensyjki teĹź muszą dostawać nie byle jakie, panowie ex wojskowi   8)
JuĹź prĂłbowaliśmy coś w tym temacie zrobić w Olsztynie ... starzy gĂłrale ze środowisk strzeleckich wiedzą jak się to skończyło..stąd powstała Garda ..WKS 10 . Dlatego powstają prywatne strzelnice  mn w Bartoszycach , Nidzicy.
Nie znaczy to Ĺźe powinniśmy  sobie pozwolić na nic nie robienie . Mądrze radzisz Waldi , Ĺźe niemal zacytuję  przedmĂłwcę  :wink: Ale to nie takie proste . ONI tam nie lubią wizjonerĂłw i ludzi z inicjatywą , bo tacy mogą zburzyć  ich   komfortowe  odrętwienie.
Myślę że trzeba dać im odpór biernością i szukaniem alternatyw , które zastąpią ich głupawe pomysły i pazerność .
Masz rację Waldku . Powinniśmy się zjednoczyć w działaniu, bo tak naprawdę antagonizmy między klubami strzelectwa sportowego ,   są Warszawce na rękę. Dzięki temu, wszelakiej maści kreatury  mogą zasiadać  w  strukturach powiatowych,wojewĂłdzkich itd ,  robiąc  złą prasę STRZELECTWU SPORTOWEMU .

Prezes

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Listopada 2010, 20:17:00 »
Dla Waldka do wiadomości, innym dla przypomnienia małe kalendarium naszych działań związanych z tworzeniem bazy strzeleckiej i rozwijaniem tego pięknego sportu w województwie warmińsko - mazurskim:

- czerwiec 2004. Olsztyn - powstaje Klub Strzelecki VIP LOK oraz pomagamy pod względem prawnym zalegalizować po remoncie strzelnicę LOK,

- wrzesień 2004. - udzielamy pomocy prawnej do uruchomienia strzelnicy na Kaczorach, którą remontują nasi klubowi koledzy,

- wiosna 2005r. - udzielamy pomocy prawnej do uruchomienia strzelnicy LOK w Iławie, zrobionej staraniem tamtejszych działaczy i miejscowych instytucji,

- lipiec 2005r. - udzielamy pomocy i pracujemy przy uruchomieniu prywatnej strzelnicy 007 w Wipławkach gm. Bartoszyce,

- wiosna 2006r. - zostajemy wyrzuceni ze strzelnicy LOK Olsztyn, która zostaje przez urzędników lokowskich zamknięta do strzelań z broni centralnego zapłonu, można strzelać tylko z kbks-ów,

- czerwiec 2006r. odchodzimy z KS VIP i zakładamy własny Klub Strzelecki GARDA w Ostródzie oraz przejmujemy strzelnicę na Kaczorach,

- lato 2006r. powstaje prywatna strzelnica w Mątkach (udzielamy pomocy prawnej do jej otwarcia) i zaprzyjaźniony Warmiński Klub Strzelecki 10 w Jonkowie. tworzą go nasi koledzy, którzy też odeszli z KS VIP z uwagi na złośliwą akcję urzędników lokowskich wyrzucających nas ze strzelnicy.

- powstaje prywatna strzelnicy naszego kolego w Łomach gm. Jonkowo (jak zwykle udzielamy pomocy prawnej w jej utworzeniu),

- wrzesień 2006r. nasi koledzy reaktywują strzelnicę w Rynie i tworzą Sekcję Strzelecką SOKÓŁ Stowarzyszenia Sportowego i Rekreacyjnego w Rynie (jak zwykle udzielamy pomocy prawnej w utworzeniu strzelnicy),
lato 2009r. przeprowadzamy generalny remont strzelnicy na Kaczorach (tynkowanie obiektĂłw, nowe dachy),

- lato 2010r. nasz klubowy kolega reaktywuje starą, przedwojenną strzelnicę NIBORK w Nidzicy, a my jak zwykle udzielamy pomocy prawnej i życzliwych uwag.

- Klub Strzelecki GARDA jest jedynym w województwie, który co miesiąc organizuje zawody i widzi na nich z przyjemnością strzelców z innych klubów.

To taki jest nasz wkład w rozwój strzelectwa na tutejszym terenie.

Waldek

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopada 2010, 21:38:35 »
Dziękuję bardzo za informację. Jestem pod ogromnym wrażeniem tych dokonań... Jestem z Wami od niedawna, nie chciałem nikogo urazić...
Chciałem tylko zainspirować, przekazać wizję, sprowokować do podjęcia ponownej próby zorganizowania czegoś szerszego, w nowych realiach, używając dostępnych wszystkim środków...
taki juĹź jestem.. wybaczcie.
Mamy ogromne zaplecze, nie ma jednak czegoś co spina..
Pan Prezes mówi, że właśnie "...tylko Garda co miesiąc..."
Przepraszam Was za te słowa, ale mam świeże spojrzenie, niczym nie zmącone.. Nie chcę sie ani wymądrzać, ani mącić...
Być może tak jest dobrze, tak powinno zostać...
Przepraszam, jeśli kogoś dotknąłem..
Pozdrowienia z Iławy
Waldek

Prezes

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Listopada 2010, 22:11:42 »
Nikogo nie uraziłeś. A Twoje uwagi są bardzo dobrze przyjmowane. Bo liczy się każdy pomysł i inicjatywa. Zrobiliśmy to co zrobiliśmy. Może będą chętni do zrobienia jeszcze czegoś innego. W każdym razie zawsze będziemy się starać poprzeć każdą rozsądną inicjatywę.

Waldek

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopada 2010, 22:12:33 »
..no ja chyba znów widzę inaczej.. :) Czy czas na serwerze został przestawiony? Bo mi się godzina nie zgadza..
Pozdrowienia z Iławy
Waldek

MAJOR CHUDY

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Listopada 2010, 23:15:57 »
Waldi ,to nie jest tak,  jak  piszesz .  Jeśli wymyślisz lub zainicjujesz jakieś działanie, ktĂłre będzie rozszerzało spectrum działania na rzecz reorganizacji celĂłw i działań STRZELECTWA SPORTOWEGO , to ja będę pierwszym ktĂłry stanie za Tobą Rejtanem !!! PowaĹźnie !!! Bardzo cenimy Twoje zaangaĹźowanie i jeśli tylko zechcesz, wesprzemy Cię wszelkimi dostępnymi  sposobami .
Wiesz Waldku , Prezes z wrodzonej skromności / :twisted: / nie wymienił jeszcze bardzo wielu  działań  naszej , lokalnej społeczności , zmierzających do naprawy skostniałego poglądu i praktyk w strzelectwie.
Mimo to  efekt jest taki , Ĺźe na stanowisko Prezesa Warmińsko - Mazurskiego Zarządu WojewĂłdzkiego LOK w Olsztynie ,  została wybrana pielęgniarka ze Szczytna ... z oficjalnej strony LOK  :
Warmińsko-Mazurski Zarząd Wojewódzki LOK:
Prezes - ZALEWSKA WIESŁAWA

..... Tak więc widzisz przyjacielu , Ĺźe ręce i  majtki mogą opaść . My połoĹźyliśmy lagę na LOK ,  bo LOK  połoĹźył lagę na strzelectwo sportowe . I kij im w oko , a jak się pogniewają , to kij im w drugie .

Waldek

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopada 2010, 23:24:36 »
Wymyślę...
Pozdrowienia z Iławy
Waldek

MAJOR CHUDY

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Listopada 2010, 23:25:59 »
WALDEK  NA   PREZYDENTA  !!!!! :D

endemit

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Listopada 2010, 09:54:18 »
Cytat: "Prezes"

...
- Klub Strzelecki GARDA jest jednym w województwie, który co miesiąc organizuje zawody i widzi na nich z przyjemnością strzelców z innych klubów.
...

Co prawda, to prawda - ale nie jednym - a jedynym...

Mnie też info Kulisia "przewróciło".. Ale jak znam życie, to trzeba obmyśleć jak sobie radzić, jak to wszystko "przejdzie", bo pewnie przejdzie... niestety.