Autor Wątek: Zakup broni w Czechach  (Przeczytany 10756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Prezes

Zakup broni w Czechach
« dnia: 13 Lutego 2008, 14:08:30 »
Na prośbę kolegi Andrzeja Wlazłowskiego zamieszczam jego list:

Piszę do Pana te słowa jako osoba, która zrealizowała zamiar zakupu broni w Republice Czeskiej. W poniedziałek wróciłem z Ostravy z bronią palną do celów sportowych. Prosiłbym o opublikowanie mojego listu dla możliwie jak największej listy internautów, a to z powodu pewnych nieścisłości ze strony Konsulatu w Ostravie do której to zwróciłem się z zapytaniem dotyczącym warunków jakie musi spełnić obywatel polski chcący zakupić broń w Republice Czeskiej.

OdpowiedĹş konsulatu była bardzo szczegółowa, lecz obarczona pewnym błędem, ktĂłry mało co mĂłgł w moim przypadku skutkować powrotem do kraju bez zakupionej broni. Spieszę wyjaśnić, Ĺźe do zakupu broni w czechach potrzebne jest tłumaczenie zaświadczenia uprawniającego do zakupu broni wystawione przez Komendanta WojewĂłdzkiego Policji. Według słów i wiedzy pracownikĂłw konsulatu powinien to być tłumacz przysięgły. I tu dochodzimy do pewnej rozbieĹźności co do interpretacji tego pojęcia przez stronę czaską. Policjant czeski z ktĂłrym rozmawiałem poinformował mnie, Ĺźe tłumacz taki powinien figurować w pewnym wykazie przesłanym do Komend WojewĂłdzkich przez Komendę Główną czeskiej policji. Aby sytuacja była jeszcze bardziej zagmatwana, to w wykazie tym nie figurują nazwiska tłumaczy, lecz pewna informacja ktĂłrą ma zawierać  pieczęć firmowa kancelarii dokonującej tłumaczeń. Nie jestem zbyt biegły w wymowie języka czeskiego, a i wyjaśnienia przedsiębiorcy chcącego sprzedać mi broń były dla mnie na tyle niejasne, Ĺźe wydaje mi się rzeczą najwłaściwszą w tym stanie rzeczy zlecić po prostu przetłumaczenie dokumentĂłw właścicielowi sklepu ktĂłry chce nam sprzedać broń.Z adzwońmy po prostu wcześniej do sklepu, ustalmy jego adres, dogadajmy się z właścicielem i wyślijmy mu pocztą zaświadczenie. Ta metoda wydaje mi się w tym stanie rzeczy najwłaściwszą i najmniej stresującą. I jeszcze jedna prośba do wszystkich. Konieczna staje się taĹźe wizyta w Konsulacie po wydanie zaświadczenia do wywozu bronii z Republiki Czeskiej.

Nie odczuwajmy  obaw w chęci prowadzenia rozmowy z obywatelem czeskim. Zapewniam wszystkich, Ĺźe przynajmiej w Ostravie wszyscy doskonale rozumieją nasz ojczysty język.

pozdrawiam Wlazłowski Andrzej z Elbląga