Autor Wątek: Spotkanie sędziów  (Przeczytany 6244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SP4E

• Moderator
Odp: Spotkanie sędziów
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Sierpnia 2020, 14:32:41 »
Trochę statystyki:
Od początku 2019 roku do dnia dzisiejszego odbyły się 43 zawody organizowane lub współorganizowane przez KS Garda.
W trakcie tych 43 zawodów:
- jako sędzia (sędziowie na osiach, RTS i inni) przewinęło się 71 różnych osób (nazwisk) - liczyłem tylko członkowów KS Garda
- sędziowie sędziowali w sumie 456 "sędziodni",
- sędziów, którzy sędziowali 1, 2 lub 3 razy było 33

TOP 10 najbardziej aktywnych sędziów:
- Leszek N. - 31 razy (72% zawodów)
- Dariusz S. - 28 razy (65% zawodów)
- Tomasz L. - 25 razy (58% zawodów)
- Krzysztof Ż. - 23 razy (53% zawodów)
- Janusz K. - 19 razy (44% zawodów)
- Tomasz R. - 16 razy (37% zawodów)
- Jerzy K. - 15 razy (35% zawodów)
- Anna B. - 14 razy (33% zawodów)
- Bugusław P. - 13 razy (30% zawodów)
- Robert L. - 12 razy (30% zawodów)
, czyli 10 osób (14% sędziów sędziujących w 2019 i 2020) ogarniało blisko 46% wszystkich zawodów.

Wnioski każdy wyciągnie sam.

Tomasz Rok

• Sędziowie
  • Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Sierpnia 2020, 15:34:03 »
16 zawodów to ja miałem w samym 2019 roku, w tym roku sędziowałem na razie 6. :)

SP4E

• Moderator
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Sierpnia 2020, 18:02:09 »
16 zawodów to ja miałem w samym 2019 roku, w tym roku sędziowałem na razie 6. :)
Tomek, jeśli liczyłeś szkolenie na patent to 6  :D

Podając te statystyki chciałem tylko dać trochę materiału do dyskusji na planowanym Spotkaniu sędziów, bo z pseudo agendy nic nie wynika.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2020, 18:03:52 wysłana przez SP4E »

olekba

• Sędziowie
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Sierpnia 2020, 19:36:17 »
Tak szczerze - jak się to tak czyta, to się zwyczajnie odechciewa...

Mam wrażenie, że zwyczajnie ktoś ma tu jakąś agendę, robi jakieś "podskórne" operacje, na wierzchu pokazuje jakieś wybrane elementy. Nie wiadomo o co komu chodzi - za to czuć na odległość jakąś manipulację. Czyżby wybory się zbliżały i trzeba pozyskiwać szabelki?

Zapisując się do Gardy i pracując na rzecz klubu doceniałem, że nie jest to organizacja komercyjna, tylko łącząca ludzi z pasją. Dlatego wybrałem ten klub, mimo niedogodności geograficznych. Niestety, od pewnego czasu zaczynam mieć dziwne wrażenie że ideały te giną pod płaszczykiem chciwości czy pragnienia władzy. Może jednak komercyjne kluby mają swoje zalety...

SP4E

• Moderator
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Sierpnia 2020, 08:12:28 »
Olekba ... zgadzam się z Tobą, że coś w tle się dzieje.
Za czasów śp. Prezesa Jerzego Cieśli nie było takich niedomówień. Myślę, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
Dużo złego wprowadziła nierealizowania Uchwała o wynagrodzeniu dla sędziów. Osobiście jestem z zniesieniem tej uchwały i jeśli trzeba wynagrodzić trud sędziego to tylko w formie zwolnienia z opłaty startowej jeśli chce startować.
Tak jak wspomniałeś, czuć jakieś machinacje.
Covid-19 trochę namieszał i w sumie od ponad roku nie wiadomo co "na górze" w Klubie się dzieje. Przydało by się Walne.

olekba

• Sędziowie
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Sierpnia 2020, 12:04:13 »
Zaproponowałem rozwiązanie problemu płatności sędziom poprzez konta wewnętrzne - wówczas godzi się różne zapotrzebowania - brak odpowiedzi.

Poprosiłem organizatorów o plan spotkania - jest do dyspozycji tylko wgląd w cudzą korespondencję, udostępniony przez Darka.

Nie chodzi o zrobienie lepiej w klubie, ale o zagrywki o władzę i pieniądze. Może przydało by się, aby ci z ambicjami o władzy przedstawili się łaskawie i przedstawili swój "program wyborczy" dla klubu. Posłuchali co ludzie mówią (a nie tylko bezpośrednie otoczenie). Dali czas na debatę, zastanowienie się jaki kształt klubu byśmy chcieli. Może wtedy będzie to miało jakiś sens.

A tak jesteśmy stawiani przed faktem dokonanym, z jakimiś pozorami o "oddolnej inicjatywie", z walnym na którym de facto na emocjach trzeba podejmować decyzje bez wiedzy o co w zasadzie chodzi...