Witam Szanowne Grono
Przeczytałem regulamin obecnych zawodów (ze zrozumieniem) i jest napisane, że kompensator na karabinie klasyfikuje na tych zawodach karabin i cały pozostały osprzęt zawodnika do klasy open nawet jeśli karabin ma przyrządy celownicze mechaniczne.
Jak pamiętamy celem tych zawodów i kolejnych jest podnoszenie poprzeczki w sprawach wyposażenia zawodnika , techniki zachowania i strzelania , abyśmy powoli dochodzili do wymagań stawianych w regulaminach IPSC.
W regulaminie IPSC PL styczeń 2017 "załącznik D" karabin występuje w klasach Semi Auto Open , Semi Auto Standard , Manual Action Open , Manual Action Standard , nie ma klasy Production tylko są 2 główne klasy Open i Standard.
W każdej z tych klas jest dozwolony kompensator , dla klas Standard nie może on przekraczać wymiarów 30x90 mm.
Patrząc również na Ligę Sportera , występuje tam klasa "sporter klasyczna" gdzie również wzorowali się na IPSC i pozwolili na urządzenie wylotowe o wymiarach do 30x90mm.
Może ten zapis o urządzeniach wylotowych to tak "z rozpędu" się znalazł razem z kolimatorami przez pomyłkę ? .... Pierwsze nasze tak rozbudowane zawody 3gun to i presja oraz trema duża , przynajmniej u mnie.
Bardzo bym prosił o informację , czy musi tak zostać jak zapisano czy możecie Panowie Sędziowie dopuścić zapisy IPSC ?, bo zawody tuż tuż , a trzeba demontować kompensator i na nowo zgrywać muszkę ze szczerbinką.
W trakcie mojej pisaniny pojawił się nowy regulamin , Oooo to może jeszcze jedna korekta .... taka malutka .... proszę ...