Na proĹbÄ kolegi Andrzeja WlazĹowskiego zamieszczam jego list:
PiszÄ do Pana te sĹowa jako osoba, ktĂłra zrealizowaĹa zamiar zakupu broni w Republice Czeskiej. W poniedziaĹek wrĂłciĹem z Ostravy z broniÄ
palnÄ
do celĂłw sportowych. ProsiĹbym o opublikowanie mojego listu dla moĹźliwie jak najwiÄkszej listy internautĂłw, a to z powodu pewnych nieĹcisĹoĹci ze strony Konsulatu w Ostravie do ktĂłrej to zwrĂłciĹem siÄ z zapytaniem dotyczÄ
cym warunkĂłw jakie musi speĹniÄ obywatel polski chcÄ
cy zakupiÄ broĹ w Republice Czeskiej.
OdpowiedĹş konsulatu byĹa bardzo szczegĂłĹowa, lecz obarczona pewnym bĹÄdem, ktĂłry maĹo co mĂłgĹ w moim przypadku skutkowaÄ powrotem do kraju bez zakupionej broni. SpieszÄ wyjaĹniÄ, Ĺźe do zakupu broni w czechach potrzebne jest tĹumaczenie zaĹwiadczenia uprawniajÄ
cego do zakupu broni wystawione przez Komendanta WojewĂłdzkiego Policji. WedĹug sĹĂłw i wiedzy pracownikĂłw konsulatu powinien to byÄ tĹumacz przysiÄgĹy. I tu dochodzimy do pewnej rozbieĹźnoĹci co do interpretacji tego pojÄcia przez stronÄ czaskÄ
. Policjant czeski z ktĂłrym rozmawiaĹem poinformowaĹ mnie, Ĺźe tĹumacz taki powinien figurowaÄ w pewnym wykazie przesĹanym do Komend WojewĂłdzkich przez KomendÄ GĹĂłwnÄ
czeskiej policji. Aby sytuacja byĹa jeszcze bardziej zagmatwana, to w wykazie tym nie figurujÄ
nazwiska tĹumaczy, lecz pewna informacja ktĂłrÄ
ma zawieraÄ pieczÄÄ firmowa kancelarii dokonujÄ
cej tĹumaczeĹ. Nie jestem zbyt biegĹy w wymowie jÄzyka czeskiego, a i wyjaĹnienia przedsiÄbiorcy chcÄ
cego sprzedaÄ mi broĹ byĹy dla mnie na tyle niejasne, Ĺźe wydaje mi siÄ rzeczÄ
najwĹaĹciwszÄ
w tym stanie rzeczy zleciÄ po prostu przetĹumaczenie dokumentĂłw wĹaĹcicielowi sklepu ktĂłry chce nam sprzedaÄ broĹ.Z adzwoĹmy po prostu wczeĹniej do sklepu, ustalmy jego adres, dogadajmy siÄ z wĹaĹcicielem i wyĹlijmy mu pocztÄ
zaĹwiadczenie. Ta metoda wydaje mi siÄ w tym stanie rzeczy najwĹaĹciwszÄ
i najmniej stresujÄ
cÄ
. I jeszcze jedna proĹba do wszystkich. Konieczna staje siÄ taĹźe wizyta w Konsulacie po wydanie zaĹwiadczenia do wywozu bronii z Republiki Czeskiej.
Nie odczuwajmy obaw w chÄci prowadzenia rozmowy z obywatelem czeskim. Zapewniam wszystkich, Ĺźe przynajmiej w Ostravie wszyscy doskonale rozumiejÄ
nasz ojczysty jÄzyk.
pozdrawiam WlazĹowski Andrzej z ElblÄ
ga